Με την προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του Πάτροκλου Καραντινού και του Ιωάννη Δεσποτόπουλου υπό τον τίτλο Ο Μοντερνισμός στην Ελλάδα, συνεχίζεται το ερχόμενο Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, ώρα: 11.00΄, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περτσελάκη σειρά προβολών ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής.

Τα ντοκιμαντέρ, δείγματα της σειράς Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, παραγωγή της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης (2008), θα προλογίσει η αρχιτέκτων Κική Βακάλογλου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πάτροκλος Καραντινός: Ecce Homo Moderno

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 28 λεπτά | Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Ο Πάτροκλος Καραντινός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα με εκτεταμένο και δημιουργικό έργο διεθνούς διαμετρήματος και έντονη παρουσία στη δημόσια αρχιτεκτονική. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η τυπολογία του μουσείου και η «συνομιλία» των γλυπτών με το φυσικό φως.

Οι αντιλήψεις του Καραντινού για τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης και κυρίως της αρχιτεκτονικής, που ξετυλίγονται στο ντοκιμαντέρ της Έφης Ξηρού, αντανακλώνται επίσης στα κτίρια, στα σχέδια, στη ζωγραφική και στα κείμενα του.

Δημιούργησε έργα που αποπνέουν έναν ιδιαίτερο δημιουργικό αναστοχασμό, με ανασυγκροτημένες μορφές νεωτερικότητας, όπως το Γυμνάσιο της Ιθάκης (1954-1957), και το «πρωτογενές» χωρικό σύστημα του Μουσείου της Κεφαλονιάς (1955-1956). Τέλος συμμετείχε στην υλοποίηση του Προγράμματος Σχολικών Κτιρίων, της κυβέρνησης Βενιζέλου, με έργα υψηλής ποιότητας και διεθνή αναγνώριση.

Ιωάννης Δεσποτόπουλος: Το μυστικό αξίωμα

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 29 λεπτά | Υπότιτλοι: Αγγλικοί

O Ιωάννης Δεσποτόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ένας από τους πιο δραστήριους αναμορφωτές των αρχιτεκτονικών σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Έχτισε το μοντέρνο σχολικό συγκρότημα στην Ακαδημία Πλάτωνος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Βενιζέλου για την ανέγερση σχολικών κτιρίων και μέχρι σήμερα πολλά από τα κτίρια του θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της πρωτοπόρας εγχώριας σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Στο ντοκιμαντέρ του Σπύρου Παπαδόπουλου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη του Δεσποτόπουλου για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, ενός τολμηρού δημόσιου πολεοδομικού προγράμματος, και ειδικότερα στο Ωδείο Αθηνών, το μοναδικό υλοποιημένο, αν και σε ημιτελή μορφή, τμήμα αυτής της μελέτης. Σημαντικό μέρος του έργου που ανέπτυξε συνίσταται σε βραβευμένες αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Οι επισκέπτες που θα παρευρεθούν στις προβολές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν την περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο: Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook