\”Για ένα άλλο δρόμο – Για ένα άλλο Ηράκλειο\” είναι ο τίτλος του κειμένου – διακήρυξη,το οποίο υπογράφουν 305 Ηρακλειώτες στηρίζοντας την νέα αυτοδιοικητική κίνηση με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Λυγερό.
Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:
Φίλες και φίλοι, 
Εμείς που υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή πρόσκληση είμαστε πολίτες ενεργοί κοινωνικά και πολιτικά. Μας διακατέχει η αγωνία για την άσχημη πορεία της χώρας μας και της ζωής μας. Βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Είμαστε διατεθειμένοι να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Θέλουμε, και είμαστε διατεθειμένοι να υψώσουμε τείχη στην φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια δημοτική παράταξη χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κάθε είδους συμφέροντα και εξουσίες. Μοναδική μας δέσμευση είναι η προσήλωσή μας στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής ηθικής στην καθημερινή μας ζωή. Για μια παράταξη βασισμένη στη συλλογικότητα και στην ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, με συναινετικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 
Μοιραζόμαστε ένα όραμα για ένα άλλο δρόμο, για μια άλλη αυτοδιοίκηση, για ένα άλλο Δήμο Ηρακλείου και καλούμε όλη την κοινωνία να συνδιαμορφώσουμε τους όρους και να φέρουμε την μεγάλη ανατροπή στο δήμο μας. 
• Πιστεύουμε πως η πραγματικότητα που ζούμε πρέπει να ανατραπεί στέλνοντας στο σπίτι τους όσους μας έφεραν ως εδώ αλλά και όσους ενώ μέχρι τώρα έλαμψαν με την απουσίας τους ξαφνικά εμφανίστηκαν ως «νέοι σωτήρες» ζητώντας την ψήφο μας. 
• Γνωρίζουμε πως αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές περικοπών των πόρων της Αυτοδιοίκησης, κηδεμονίας της μέσω του Παρατηρητηρίου της τρόϊκας, διάλυσης των υπηρεσιών της (όπως Δημ. Αστυνομία, σχολικοί φύλακες), απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, εργασιακών σχέσεων μεσοπολέμου, η Τ.Α. την ερχόμενη 5ετία θα βάλει λουκέτο. 
Γι΄ αυτό προέχει όλων η αναγκαιότητα σωτηρίας της Τ.Α. με ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που την έφεραν σε αδιέξοδο. 
• Θέλουμε να πάψει η σχέση εξάρτησης της Τ.Α. από το κεντρικό κράτος, από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η κακοδιαχείριση. Θέλουμε να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Τ.Α. σε ιδιώτες. Θέλουμε η Τ.Α. να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, στη βάση κοινών συμφερόντων, δικαιωμάτων και οραμάτων, κοινών διεκδικήσεων.
• Θέλουμε την πολιτική ως συμπύκνωση σχεδιασμένων και ιεραρχημένων απαντήσεων στα κοινωνικά προβλήματα. Θέλουμε την πολιτική να ασκείται από τους πολίτες διαφεντεύοντας τα του οίκου τους, ελέγχοντας καθημερινά την δημοτική αρχή.

«Ηράκλειο… Ζητείται Ελπίς» 

Δεν πιστεύουμε σε «έτοιμες λύσεις». Δεν χρειαζόμαστε «μεσσίες». Χρειαζόμαστε την ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων μας. Χωρίς τον κοινό αγώνα για ένα άλλο δρόμο, για μια άλλη πορεία απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Διεκδικούμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της, των αγώνων της για δημοκρατία και αξιοπρέπεια. 
Παλεύουμε για ένα δήμο με διαφάνεια, αξιοκρατία, νομιμότητα, που να λειτουργεί δημοκρατικά, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 
Απαιτούμε μια πόλη διαφορετική απ’ τη σημερινή, χωρίς ανεπάρκεια σε δημόσια αγαθά (όπως νερό, καθαριότητα, δημόσιοι χώροι, πράσινο κ.ά.), υψηλής ποιότητας ζωής για τον πολίτη, φιλοπεριβαλλοντική, πόλη του πολιτισμού, δημιουργίας κι ευκαιριών για τους νέους.
Θέλουμε να βάλουμε τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, να φτιάξουμε ένα δήμο συμμετοχικό, συλλογικό, που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.
Οραματιζόμαστε ένα δήμο προπύργιο υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημόσιων αγαθών και όχι δήμο επιχειρηματία. Ένα δήμο που αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στη νέα γενιά, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία της και τον ξενιτεμό της. 
• Ήρθε η ώρα των επιλογών.
• Να ανατρέψουμε τις καταστροφικές πολιτικές, το αυτοδιοικητικό κατεστημένο.
• Να μετατρέψουμε το θυμό μας σε ελπίδα, σε δημιουργικότητα, σε πράξη.
Δείτε όλες τις υπογραφές εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook