Λατρεύετε τα ταξίδια, αλλά δε θέλετε να συμβάλλετε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα στον τόπο προορισμού σας.

Θέλετε μεν να συνεχίσετε να γνωρίζετε τον κόσμο απ’ άκρη – σ’ άκρη, ωστόσο θα προτιμούσατε να κάνετε το ταξίδι σας όσο πιο «πράσινο» γίνεται. 

Οι συντάκτες του Lonely Planet ετοίμασαν μια σύντομη λίστα με τα καλύτερα οικολογικά ξενοδοχεία και καταλύματα για το 2014 σε όλον τον κόσμο.

Ας τα γνωρίσουμε:

1. Lapa Rios, Peninsula de Osa, Κόστα Ρίκα


\"\"

Οι ιδιοκτήτες του Lapa Rios αποφάσισαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στο οικολογικό τους κατάλυμα, χάρη στα κοπάδια macaws (είδος παπαγάλου) που υπάρχουν στην περιοχή (στην Κόστα Ρίκα λέγονται lapa) τα οποία δημιουργούσαν ένα «ποτάμι» (rio) από κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μπλε και πράσινα χρώματα.

Το Lapa Rios έχει θέα στο Golfo Dulce, ένα τροπικό φιόρδ όπου μπορεί να έχετε την ευκαιρία να δείτε φάλαινες και δελφίνια να φροντίζουν τα μικρά τους, στα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες νερά του.

\"\"

Το κατάλυμα βρίσκεται μέσα σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο, σχετικά κοντά στο Εθνικό Πάρκο Corcovado της Κόστα Ρίκα. Αποτελείται από 16 bungalows, που διαθέτουν ρομαντικά κρεβάτια με ουρανό, ντουζιέρες στον κήπο και ιδιωτικές ταράτσες με θέα στο τροπικό δάσος. Έχει ακόμη μια όμορφη πισίνα, εστιατόριο με αχυρένια οροφή, το οποίο οδηγεί σε μια πανέμορφη πλατφόρμα παρατήρησης.

2. Bulungula Backpackers, Dwesa Nature Reserve, Νότια Αφρική


\"\"

Το Bulungula Lodge αποτελείται από παραδοσιακά σχεδιασμένα Rondavels που ανήκουν στην τοπική κοινότητα. 

\"\"

Λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ αν θέλει να απολαύσει κανείς ένα ζεστό ντους, τότε πρέπει να ζεστάνει με παραφίνη το νερό που έχει συλλεχθεί τις ημέρες που βρέχει.

3. Chole Mjini, Chole Island, Mafia Archipelago, Τανζανία 


\"\"

Τα δωμάτια του Chole Mjini βρίσκονται μέσα σε πανέμορφα δεντρόσπιτα, ενώ όλα τα έσοδα χρηματοδοτούν οικολογικά προγράμματα στην περιοχή. 

\"\"

Μπορεί να μην υπάρχει παραλία κοντά, όμως κανείς μπορεί να απολαύσει μαγικές στιγμές κάνοντας καταδύσεις. 


4. Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel, Aguas Calientes, Peru 


\"\"

Ο Jose Koechlin von Stein θεωρείται πρωτοπόρος του οικολογικού τουρισμού στο Περού. Το Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel αποτελεί μάλλον το επιστέγασμά του. 

\"\"

Βρίσκεται κοντά στα διάσημα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού των Ίνκας. Τα σπιτάκια του βρίσκονται σε μια έκταση 12 στρεμμάτων. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με υφαντά και κεραμικά της περιοχής. Σε αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει την πλούσια τροπική βλάστηση, ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα πεταλούδων και πτηνών καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη συλλογή του ιθαγενών ορχιδέων του κόσμου.


5. EcoLodge Chepu Adventures, Chiloé, Χιλή 


\"\"

Σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το κοντινότερο «δείγμα πολιτισμού» βρίσκεται το μικρό χωριουδάκι Chepu, στο βόρειο τομέα του Εθνικού Πάρκου Chiloé.

\"\"

Το οικολογικό κατάλυμα EcoLodge Chepu Adventures προσφέρει μαγευτική θέα στη συμβολή τριών ποταμών και σε 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένου δάσους. Το κατάλυμα λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια ενώ για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ξυλεία.

6. Maison Anglaise, Taroudant, Μαρόκο 


\"\"

Σε ένα ψηλό σπίτι εντός των τειχών της αγοράς της πόλης Taroudant βρίσκεται το Maison Anglaise.

\"\"

Είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε όσα θέλετε για τον πολιτισμό των Βερβέρων. Το προσωπικό μιλάει αγγλικά και μπορεί να οργανώνει επισκέψεις σε αγροτικά χωριά και προγράμματα που υποστηρίζει ο ξενώνας, όπως τοπικούς συνεταιρισμούς σαπωνοποιίας και μελισσοκομίας.

7. Earthship Rentals, Taos, New Mexico, ΗΠΑ 


\"\"

Στους πρόποδες του όρους Sangre de Cristo κοντά στην πόλη Taos το Νέο Μεξικό βρίσκεται αυτό το μικρό συγκρότημα κατοικιών που θυμίζει κάτι από… Γκαουντί.

\"\"

Είναι ο ξενώνας Earthships, τα σπιτάκια του οποίου έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά. Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, το νερό που χρησιμοποιείται έχει συλλεχθεί από χιόνι και βροχή, ενώ διαθέτει και το δικό του θερμοκήπιο.

Παρ’ όλα αυτά οι επισκέπτες του μπορούν να έχουν πρόσβαση σε wi-fi και έξυπνες τηλεοράσεις.

8. Nuli Sapi, Milne Bay, Παπούα Νέα Γουινέα 


\"\"

Η πρόσβαση στα bungalows του Nuli Sapi δεν είναι εύκολη. Μόλις όμως φτάσεις εκεί καταλαβαίνεις γιατί έπρεπε να ταλαιπωρηθείς λιγάκι.

Το φυσικό τοπίο θα σου κόψει την ανάσα: μια παρθένα περιοχή, νησιά που καλύπτονται από τροπική βλάστηση, μικρά παραδοσιακά χωριά και πλούσια υδρόβια ζωή.

Τα bungalows είναι απλά και άνετα, φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά.
newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook