Περισσότερο από ποτέ είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση ενός γενικευμένου προγράμματος ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας και χορήγησης γενναίων κινήτρων για επιστροφή των κατοίκων σε γειτονιές που σήμερα έχουν μετατραπεί σε γκέτο.

Η άγρια δολοφονία του 44χρονου στην οδό Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου το πρωί της Τρίτης και τα σοβαρά επεισόδια σε βάρος μεταναστών αποτελούν αφορμή για να ξαναδεί η πολιτεία το μείζον θέμα της απαξίωσης του κέντρου της πρωτεύουσας, εκεί που παλαιότερα ζούσε η αστική τάξη, δείγματα της οποίας υπάρχουν σε νεοκλασικά ακίνητα μοναδικής ομορφιάς.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση των τελευταίων ετών, ωστόσο, έχει προκαλέσει πλήρη απαξίωση των ακινήτων σε πολλές γειτονιές, από την Ομόνοια μέχρι τα Πατήσια. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το κέντρο, άλλοτε πουλώντας τις περιουσίες τους κι άλλοτε αφήνοντάς τες να απαξιώνονται χρόνο με το χρόνο.

Παλαιές πολυκατοικίες με εκατοντάδες διαμερίσματα έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν καταληφθεί από μετανάστες. Σε ορισμένους δρόμους, μάλιστα, η αξία των ακινήτων αυτών έχει πέσει πάνω από 50%-60% τα τελευταία χρόνια και είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες να βρουν αγοραστές.

Σε περιοχές όπως ο Aγ. Παντελεήμονας, η Πλατεία Aττικής, η Πλατεία Aμερικής, η Πλατεία Bικτωρίας, το Mεταξουργείο, ο Κεραμεικός, ο Kολωνός, αλλά και ορισμένα σημεία στα Πατήσια και την Kυψέλη, η κατάσταση είναι τραγική, στα όρια της γκετοποίησης. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν παλαιά διαμερίσματα που πωλούνται με 600 ευρώ το τετραγωνικό και συνήθως αγοράζονται από αλλοδαπούς ή Eλληνες που θέλουν να πάρουν θέση στην περιοχή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα νεόδμητα ακίνητα πωλούνται ακόμη ακριβά στο κέντρο, πάνω από 1.800 ευρώ/τ.μ., αλλά σπάνια κτίζονται νέες πολυκατοικίες, επομένως για καινούρια διαμερίσματα δεν υπάρχει ούτε προσφορά ούτε ζήτηση.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στο κέντρο βρίσκονται σε απελπισία, καθώς, ακόμη κι αν θέλουν να μετακομίσουν, αδυνατούν να βρουν κάποιον για να αγοράσει το ακίνητό τους.
Η επιδείνωση της κατάστασης στο γκέτο της πρωτεύουσας αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα φυγής προς τα προάστια, με αποτέλεσμα να μείνουν στην περιοχή μόνο ελάχιστοι Ελληνες χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και οι μετανάστες.

Άλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά 1% ρίχνει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 0,5%. Eπίσης, σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου, η αύξηση εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατεβάζει την τιμή μέχρι και 4%. Oι τιμές στον Aγιο Παντελεήμονα έχουν φτάσει να είναι 650 – 800 ευρώ/τ.μ. Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην περιοχή πωλείται 70.000 ευρώ, ενώ νεόδμητο ρετιρέ 150 τ.μ. πωλείται πάνω από 220.000 ευρώ, χωρίς όμως ενδιαφερόμενους.

Aναπλάσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αναπλάσεις περιοχών πρέπει να συνοδεύεται κι από άλλα μέτρα, κυρίως από κίνητρα επιστροφής στο κέντρο των επιχειρηματιών, αλλά και της νεολαίας που θα δώσει ζωή. Μέσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι και η ανακατασκευή μεγάλων ακινήτων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες. Επίσης, προτείνεται η επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές αλλά και σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν να μείνουν στο κέντρο.

Επίσης, προτάσεις έχουν γίνει για την παροχή φθηνών στεγαστικών δανείων για αγορά σπιτιών στο κέντρο, για πάγωμα ή μείωση των αντικειμενικών αξιών και τέλος για μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν καταστήματα.

Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης του κέντρου από την ΕΛ.ΑΣ. και τη δημοτική αστυνομία, από έλεγχο των μεταναστών καθώς κι από αναπλάσεις πλατειών, δρόμων και πεζόδρομων.

Επενδύσεις στις… στάχτες

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμβολή των επιχειρηματιών του real estate που θέλουν να επενδύσουν στο κέντρο της Αθήνας και να συμβάλουν στην αναμόρφωσή του. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ομίλου «Ακροπόλ Χαραγκιώνης», που «ρίσκαρε» και προχώρησε σε μεγάλη επένδυση κατασκευής του εμπορικού κέντρου Athenian Capitol και του Μουσείου Αυτοκινήτου, στην οδό Ιουλιανού, δίπλα από την Πλατεία Βικτωρίας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι επενδύσεις εταιρειών για τη δημιουργία lofts σε διάφορες περιοχές του κέντρου, καθώς και της εταιρείας Oliaros, η οποία έχει αγοράσει δεκάδες ακίνητα σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό με σκοπό την ανακατασκευή τους.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook