Σε επίδειξη δύναμης προχωρούν οι ΗΠΑ εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ στέλνουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Πολωνία για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα για γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα F-16 θα φτάσουν στην αεροπορική βάση Λασκ, στο κέντρο της Πολωνίας, την Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Gazeta Wyborcza και Rzeczpospolita.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη συνεργασία με την Πολωνία και ενισχύοντας τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές για την προστασία του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν έξι F-15 και ένα KC-135 από τη Βρετανία στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι στη Λιθουανία.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα

Το USS Truxtun, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους, πλέει προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου θα λάβει μέρος σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα γυμνάσια αυτά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν πολύ καιρό πριν από την κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε την Πέμπτη το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας βρίσκεται η σημαντικότερη βάση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Truxtun ξεκίνησε την Πέμπτη από την Ελλάδα.

«Ενώ το πλοίο θα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, θα γίνουν γυμνάσια με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, τα οποία είχαν προγραμματιστεί προ πολλού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ναυτικού.

«Οι επιχειρήσεις του Truxtun στη Μαύρη Θάλασσα είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν την αναχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες» επέμεινε.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters