Σε επ’ αόριστο αναβολή, εάν όχι σε οριστική ματαίωση, οδηγείται όπως όλα δείχνουν το έργο της υπόγειας αποθήκης στο πεδίο φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, με βάση τις διατάξεις του ενεργειακού νομοσχεδίου που χθες τέθηκε σε διαβούλευση.

Ειδικότερα στο άρθρο 104 του προσχεδίου του νόμου αναφέρεται πρόβλεψη ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υπόγειων φυσικών χώρων για την αποθήκευση του φυσικού αερίου».

Τι σημαίνει αυτή η παράγραφος; Με απλά λόγια το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να αντικαταστήσει και να καταργήσει την πρόβλεψη του νόμου 3428/2005 άρθρο 17 παράγραφος 4 που παρείχε τη δυνατότητα για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής και εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης. Με την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, ουσιαστικά αφαιρείται από την Ενεργειακή Αιγαίου το δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για την μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης.

Η θέση της εταιρείας

Η εταιρεία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το έργο της αποθήκης έχει προσδιοριστεί και έχει παρουσιαστεί από την Energean από τον Ιούνιο του 2010, έχοντας υποβάλει αίτηση για αντικατάσταση της άδειας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όταν μάλιστα το έργο περιλήφθηκε στα υπό αποκρατικοποίηση έργα, η Energean με ανακοίνωσή της δήλωσε εκ νέου ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος και διαχειριστής της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της νότιας Καβάλας, εκτιμώντας ότι η τότε εξέλιξη άνοιγε νέο κύκλο απώλειας επιχειρηματικού χρόνου και είχε δήλωσε ότι θα επαναξιολογήσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το έργο ανάλογα με τις εξελίξεις και παράλληλα θα προβεί σε πρόγραμμα εσωτερικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα για τη μάστευση κοιτάσματος 150 εκατ. κυβικών. Ουσιαστικά η νέα εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει και νέα αντίδραση της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ με επιστολή τους από τις 4 Απριλίου είχαν προειδοποιήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς το άρθρο που παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της αποθήκης από την Ενεργειακή Αιγαίου, σημαίνει απώλεια του εργασιακού μέλλοντος για τους εργαζόμενους της Καβάλα Όιλ.

Οποιοσδήποτε είτε με τις προθέσεις του ή τις πράξεις του βάλει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της Καβάλα Όιλ θα βρεθεί προ των ευθυνών του και προ οδυνηρών εκπλήξεων, ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή που είχε πάει σε όλους τους βουλευτές του νομού Καβάλας. Επί της ουσίας ο βασικός φόβος των εργαζομένων όπως περιγράφεται στην επιστολή είναι ότι πιθανή ακύρωση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, θα απειλήσει τις 300 θέσεις εργασίας, που μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο στην εταιρεία.

Στις καλένδες το έργο

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή οδηγεί εκ των πραγμάτων σε καθυστέρηση το έργο, με δεδομένο ότι η Ενεργειακή Αιγαίου διαθέτει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του έργου μέχρι το 2014 και εφόσον παρουσιάσει πρόγραμμα γεωτρήσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή, έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2024.

energypress.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook