Επιμένει η τρόικα στην υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων απολύσεων στο Δημόσιο και για το 2015, παρά τη σαφή διαφωνία της ελληνικής πλευράς, όπως διεφάνη και στη χθεσινή συνάντησή της με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. Για το θέμα δεν υπήρξε οριστική συμφωνία ούτε χθες, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και νέα συνάντηση, σύντομα. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που εκτίμησε πάντως ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και πολλά ζητήματα έχουν σχεδόν κλείσει.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις 4.000 εκκρεμούσες «διαθεσιμότητες» από τις συνολικά 25 χιλιάδες που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η τρόικα δέχθηκε -προς το παρόν- την ελληνική διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει αναλάβει και τη σχετική υποχρέωση, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα προέρχονται από τους δήμους, θα ανταποκριθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, και κατά συνέπεια αναμένονται τα αποτελέσματά της, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι υπολείπονται ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως διευκρινιζόταν χθες, στα σκαριά βρίσκεται και εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ποσοτικό σχεδιασμό, ενώ τονιζόταν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι 25 χιλιάδες διαθεσιμότητες αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Ανοιχτό παραμένει εξάλλου και το θέμα του συνυπολογισμού στον αριθμό των 15 χιλιάδων απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους, των συμβασιούχων που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές και οδηγήθηκαν οριστικά εκτός Δημοσίου. Οι δανειστές απέφυγαν και στη χθεσινή συνάντηση να απαντήσουν στο ελληνικό αίτημα.

imerisia.gr/Ηλίας Μπενέκος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook