Η ρευστή κατάσταση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των 56 ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αφού τα πρώτα θύματα της κρίσης θα είναι οι εξαγωγικές εταιρείες.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία, το 2013, έφταναν τα 446 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται, ενώ μετά και τις ρωσικές απειλές πως θα κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη χώρα, αγωνιούν για τη λειτουργία των παραγωγικών τους γραμμών, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει τις αποδόσεις τους.

Οπως γράφουν και τα ΝΕΑ, τα πρώτα θύματα της κρίσης και της απειλής του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς την ώρα που είχε δημιουργηθεί μία αυξητική τάση το 2013, ξαφνικά οι ιαχές του πολέμου αντέστρεψαν το κλίμα και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) -20% κάτω από τον Νοέμβριο-, τα ευρωπαϊκά προϊόντα έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικά, αφού ήταν απλησίαστα.

Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

Οι κλάδοι που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, δραστηριοποιούνται στους τομείς που καλύπτουν πάνω από το 80% των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα. Πρόκειται για:

επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων
καρπών και φρούτων
παρασκευασμάτων λαχανικών
αλιευμάτων
χημικών
καπνών

Στον τραπεζικό τομέα η έκθεση των τραπεζών Eurobank, Πειραιώς και Alpha στην Ουκρανία είναι περιορισμένη, με τα δίκτυα των θυγατρικών τους να φτάνουν τα 20 καταστήματα ανά τράπεζα. Υπεθυμίζεται πως η Eurobank εξαγόρασε το 2007 την ουκρανική Universal Bamk, η Τράπεζα Πειραιώς την πλειοψηφία της ουκρανικής International Commerce Bank και το 2008 η Alpha το 90% της Astra Bank.

Έκδηλη η ανησυχία και των επιχειρηματιών

Και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι φανερά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον τους στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει και ο Τάσος Βουλγαράκης της υαλουργίας «Γιούλα» στα ΝΕΑ, η κρίση έχει προκαλέσει μείωση 25% στον τζίρο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία το 2006 είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο εργοστασίων παρασκευής γυαλιού, στην Ουκρανία.

Οι ελληνικές εταιρείες στο Κίεβο

Ανάμεσα στις συνολικά 56 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είναι:

Coca-Coca Hellenic
Yioula
Chipita
ETEM
Profilco
Grecotel
Alumil
Μηχανική
Systems Sunlight
Balkan\’Cyclon Hellas
Τράπεζα Πειραιώς
Eurobank

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook