Στα Γιάννενα και το δημοτικό διαμέρισμα Λιγκιάδων μεταβαίνουν σήμερα το μεσημέρι οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κάρολος Παπούλιας και Γιόακιμ Γκάουκ. 
Στους Λιγκιάδες τον Οκτώβριο το 1943, οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους και μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Νωρίτερα, ο κ. Γκάουκ θα συναντηθεί με εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων. 
Στα Γιάννενα, ο κ. Γκάουκ θα επισκεφθεί και την τοπική Συναγωγή και θα έχει συνάντηση με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.
«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί…η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος».
Με αυτή τη διατύπωση έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τα προβλήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην προσφώνησή του στον Γερμανό ομόλογό του, Γιόακιμ Γκάουκ, στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας έθεσε και τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. 
Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του. 
amna.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook