«Σύννεφα» προκαλεί εκ νέου στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των πρυτάνεων στα ΑΕΙ το θέμα των περίπου 180.000 «αιωνίων» φοιτητών, που πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα τους ως το τέλος του καλοκαιριού.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται ότι δεν συμφωνεί και τα μέλη της εκφράζουν την «σοβαρότατη ανησυχία τους για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012».
Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που διαβίβασε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης στην οποία τονίζεται ακόμη ότι «σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους».

«Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» καταλήγει η επιστολή. Με άλλα λόγια εκφράζεται η άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος από την πλευρά του είναι κάθετος και δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί, ενώ όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης θα διαγραφούν.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι άλλη καθυστέρηση στο θέμα δεν θα υπάρξει και πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πρέπει άμεσα να καθαρίσουν τα μητρώα τους. Όπως έχει υπενθυμίσει άλλωστε, την τελευταία διετία έχουν εφαρμοστεί νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε με διπλές εξεταστικές να δοθεί το περιθώριο σε όσους έχουν καθυστερήσει να τελειώσουν τις σπουδές τους, να το πράξουν.

Και το ΑΠΘ λέει όχι στην «άκριτη» διαγραφή «αιωνίων»

Για το ίδιο θέμα ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι «η βούληση του πανεπιστημίου είναι να άρει την αδικία της τυφλής εφαρμογής της πρόβλεψης του νόμου για διαγραφές φοιτητών».

Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, «με δεδομένη την οικονομική κρίση και γνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φοιτητές μας προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το ΑΠΘ, μέσω του Οργανισμού που τώρα εκπονεί, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δώσει έξι επιπλέον εξεταστικές για να διευκολύνουμε όλους τους φοιτητές που ήθελαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» επαναλάμβαναν από την πλευρά τους ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η τελευταία εξεταστική προτού εφαρμοστεί ο νόμος και οι «αιώνιοι» φοιτητές διαγραφούν.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook