Φωτιά και λάβρα ήταν τη Δευτέρα σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος εναντίον της χώρας μας. Υπηρετώντας πιστά τη γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία είναι για την ώρα αντίθετη στη χορήγηση νέου δανείου από την Ε.Ε. στην Ελλάδα και πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση τώρα του συνόλου του ελληνικού δημόσιου χρέους, οι γερμανικές εφημερίδες εξαπέλυσαν μια λυσσώδη και απαξιωτική συντονισμένη επίθεση κατά της χώρας μας.

Στόχος τους η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της -ούτως ή άλλως- άθλιας οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου που οι ίδιοι υπαγόρευσαν και η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφώνησε και εφαρμόζει, ώστε η Αθήνα να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους υπό όρους καταστροφικούς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Θέλουν κι άλλα λεφτά»
«Οι Ελληνες απαιτούν περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους», ήταν π.χ. ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας Die Welt. «Ματιά στον γκρεμό», είναι ο εύγλωττος τίτλος κεντρικού σχολίου της ίδιας εφημερίδας, η οποία στην πρώτη σελίδα της δημοσιεύει και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, όπου το 47% των Γερμανών αρνείται κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα και μόνο το 20% τάσσεται υπέρ της στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κατάσταση του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι καταστροφή. Στον ένα χρόνο που το ΔΝΤ και η Ε.Ε. στηρίζουν την Αθήνα, η κατάσταση όχι μόνο δεν καλυτέρευσε, αλλά επιδεινώθηκε περισσότερο» έγραφε η Die Welt προ ημερών σε άλλο πρωτοσέλιδο σχόλιό της.

«Η ανταρσία του ευρώ – εξέγερση στον κυβερνητικό συνασπισμό εναντίον του μηχανισμού σωτηρίας της Μέρκελ», ήταν ο τίτλος τη Δευτέρα του γερμανικού περιοδικού Focus σε ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, από το οποίο βεβαίως δεν απουσίαζε η χώρα μας. Κάθε άλλο. «Δραματική αναδιάρθρωση χρέους. Αποχωρεί η Ελλάδα;», υπογράμμιζε.

«Χωρίς τους Ελληνες; Αποχωρούν πιθανόν οι Ελληνες από τη Νομισματική Ενωση;» ήταν οι τίτλοι του σχετικού άρθρου του περιοδικού που αφορούσε τη χώρα μας.

Αποτυχία
«Μαύρη» για τη χώρα μας ήταν η πρώτη σελίδα και της Frankfurter Allgemeine, της σοβαρής, συντηρητικής εφημερίδας που διαβάζει κατ\’ εξοχήν η επιχειρηματική ελίτ, ο πολιτικός κόσμος και ο κρατικός και διοικητικός μηχανισμός της Γερμανίας.

Πάνω πάνω φωτογραφία σε μαύρο φόντο της κουκουβάγιας που υπάρχει στο ελληνικό κέρμα του ενός ευρώ και ευρηματικό τίτλο: «Γλαύκαν εις Αθήνας;» Η λεζάντα αποκαρδιωτική: «Χρειάζονται ήδη πολλές γλαύκες για να πουν πώς πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση με την Ελλάδα. Φαίνεται όμως τόσο σκοτεινή, ώστε ακόμη και οι κουκουβάγιες πρέπει να έχουν δυσκολίες να δουν καθαρά. Δεν μπορεί κανείς πλέον ούτε καν να καταλάβει αν το σκοτάδι πέφτει μόνο πάνω από την Ελλάδα ή αν δεν πέφτει και πάνω από το ευρώ», γράφει.

Δίπλα, το κορυφαίο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο έχει επίσης χαρακτηριστικό τίτλο: «Η αποτυχία». Σύντομα «θα γίνει επίσημα η παραδοχή ότι η ?διάσωση? της Ελλάδας δεν πέτυχε και τόσο», είναι η κατάληξή του. Η λαϊκίστικη, αποκρουστική εφημερίδα Bild που όμως πουλάει σχεδόν? πέντε εκατομμύρια (!) φύλλα την ημέρα, ήταν φυσικά πολύ πιο επιθετική: «Πρέπει η Ελλάδα να διωχτεί από την Ευρωζώνη;», είχε τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση και καλούσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν επί του θέματος αυτού.

Αδιέξοδο
Αν αποκλειστεί τόσο η αναδιάρθρωση όσο και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, η κατάσταση είναι αδιέξοδη, ισχυρίζεται η Frankfurter Allgemeine σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της.

«Αν η Ε.Ε. επισήμως αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας που αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της τόσο κατηγορηματικά όσο και την αποχώρησή της από το ευρώ -πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει ακόμη και αν δεν μπορεί πλέον να πληρώνει- τότε πρέπει να δοθούν νέα δάνεια για να εξυπηρετήσουν τα παλιά χρέη.

 Έτσι εκτοξεύεται στα ύψη το βάρος του χρέους, οπότε αντηχεί όλο και πιο κενή περιεχομένου η μόνιμη διαβεβαίωση ότι η ?διάσωση? δεν κοστίζει καθόλου χρήματα, ότι όλα τα δάνεια θα αποπληρώνονταν», υπογραμμίζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα. Η πολιτική διάσταση του θέματος πάντως περιπλέκεται διαρκώς και περισσότερο. Στη Γερμανία, ακόμη και μέσα στη Βουλή, διαμορφώνεται κίνημα εναντίον κάθε Μηχανισμού Στήριξης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Μόνιμη ζημιά
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενδεχόμενη επιμονή της Γερμανίας στην άρνηση χορήγησης νέου δανείου από την Ε.Ε. στην Ελλάδα θα οδηγήσει αναπότρεπτα τη χώρα μας σε κάποιας μορφής χρεοκοπία, με ολέθρια αποτελέσματα πρωτίστως για τον ελληνικό λαό. Παρ\’ όλα αυτά, μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ζημιά στις ελληνογερμανικές σχέσεις προκαλεί ήδη ο τρόπος με τον οποίο το Βερολίνο προσπαθεί να δημιουργήσει το πολιτικό κλίμα που θα διευκολύνει το πέρασμα της γραμμής του για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους σήμερα.

Η ενορχηστρωμένη εκστρατεία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που παρουσιάζουν τους Ελληνες ως «παράσιτα» που γλεντοκοπούν τεμπελιάζοντας εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι δήθεν πληρώνουν τα εισοδήματα των Ελλήνων και των άλλων λαών της Μεσογείου, δηλητηριάζει τις συνειδήσεις δεκάδων εκατομμυρίων Γερμανών πολιτών. Με όλο αυτό τον ανθελληνικό οχετό που καθημερινά βομβαρδίζεται, ο μέσος Γερμανός πολίτης αρχίζει να μισεί, να περιφρονεί και να θεωρεί «κλέφτη» τον μέσο Ελληνα και τον κάθε Μεσογειακό, νομίζοντας ότι ζουν εις βάρος του.

Στην αντίπερα όχθη, με την πολιτική αυτή αναβιώνουν σε όλη την Ευρώπη τα αντιγερμανικά στερεότυπα και οι θηριωδίες των Γερμανών επί ναζισμού στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι με δυσκολία και μεγάλη γενναιοψυχία ξεπέρασαν τα εκατομμύρια εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν δεν λογικευτούν στο Βερολίνο οι κυβερνώντες και οι ελίτ, δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Ευρώπης…

Δηλητήριο
Ε.Ε. ίσον… «Πράβντα»!

«Η Ελλάδα στριμωγμένη στη γωνία», ήταν ο τίτλος της κεντροαριστερής Suddeutshe Zeitung και «Από το τίποτα δεν γίνεται τίποτα», ο τίτλος άλλου άρθρου της.

Το περιοδικό Der Spiegel ειρωνεύεται όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας -και δεν αναφέρεται μόνο σε Ελληνες αξιωματούχους. «Δεν θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας! Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα, της Επιτροπής της Ε.Ε. και των κρατών της Ευρωζώνης έχουν περίπου την ίδια αξιοπιστία όπως οι διθυραμβικές ανακοινώσεις της \”Πράβντα\” την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης», έγραφε αρχίζοντας ένα δηλητηριώδες άρθρο του.

Σφοδρή επίθεση κάνει και η Die Welt εναντίον των «πολιτικών και κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για μείωση του χρέους» της Ελλάδας, «κούρεμα» όπως ξαφνικά συνηθίσαμε να το αποκαλούμε, και οι οποίοι «ισχυρίζονται ότι αρκεί να επιβληθεί σκληρότερη λιτότητα στους Ελληνες». Εξοργισμένη η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα λένε αυτά, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στις αρχές του 2010 διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καμία απολύτως βοήθεια από τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης».

Η ειρωνεία δεν έλειπε και από τις δηλώσεις προς τη Frankfurter Allgemeine, του Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για ζητήματα προϋπολογισμού: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ανοίξει κανείς για την Ελλάδα τα… βασιλικά ταμεία», τόνισε περιπαικτικά, προσθέτοντας ότι «ένα δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα περνούσε από το κοινοβούλιο».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook