Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η έκθεση στο Βερολίνο, με το περίπτερο της Κρήτης να κερδίζει τις εντυπώσεις, μαγνητίζοντας τα βλέμματα, όπως αποδεικνύεται από την αυξημένη επισκεψιμότητα.

Με την ποιότητα των ειδικών περιπτέρων να είναι αδιαμφισβήτητη, η διάκριση του περιπτέρου της Κρήτης, αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε και που συνεχίζει να καταβάλλεται.

Ευτυχώς, όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, τουριστικός επιχειρηματίας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηρακλείου με το συνδυασμό του κ. Σταύρου Αρναουτάκη, το ρεύμα είναι πολύ θετικό, τόσο από τους Γερμανούς, όσο και τους υπόλοιπους επισκέπτες των λοιπών εθνικοτήτων.

«Η άποψη που έχει διαμορφωθεί πλέον για την Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την καχυποψία των προηγούμενων χρόνων. Υπάρχει γενικότερα -εκτός από τα θετικά μηνύματα- ενδιαφέρον και προσεγγίσεις για μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

Πράγμα το οποίο δείχνει πως πλέον αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, όχι σαν μια πρόσκαιρη επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά ως έναν παράγοντα σταθερότητας, στον οποίο μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα. Εξαρτάται από εμάς λοιπόν πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

"Είμαστε πολύ υπερήφανοι που επιτέλους είδαμε για πρώτη φορά ένα περίπτερο της Κρήτης, το οποίο δίνει άλλη πνοή στην- έτσι κι αλλιώς- μεγάλη δυναμική που έχει το νησί μας. Ένα περίπτερο, το οποίο έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια τόσο από τους Κρητικούς επιχειρηματίες που το χρησιμοποιούν, όσο και από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του Τουρισμού που το επισκέπτονται».

Επανακάμπτουν οι αγορές

Το σημαντικότερο στοιχείο, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγάλες επιτυχίες όλων όσων αγωνίζονται για την εδραίωση της χώρας μας σε κορυφαίο προορισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι οι παραδοσιακές αγορές επανακάμπτουν και επιζητούν πλέον σε τουριστικό επίπεδο, τη συνεργασία με την Ελλάδα.

«Χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία μπαίνουν ξανά δυναμικά στο παιχνίδι και μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι ο τουρισμός και φέτος θα πάει πολύ καλά για τη χώρα μας», τονίζει ο κ. Βαμιεδάκης.

Σημειώνεται ότι με βάσει τα στοιχεία που υπάρχουν, οι προκρατήσεις δείχνουν νέα αύξηση για τη φετινή τουριστική περίοδο. Όπως επισημαίνεται, στην Κρήτη η περυσινή μεγάλη άνοδος κατά 18% (3.340.000 αφίξεις) αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 με νέα αύξηση 10%, με τις αφίξεις των Γερμανών τουριστών να ξεπερνούν τις 500.000 στο νησί.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά, δεν μπορεί να παραλείψει κανείς το γεγονός πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη Ρωσία και τις εξελίξεις με την Ουκρανία. «Παρά το γεγονός πως δεν έχουν παρατηρηθεί συνέπειες, όπως ακυρώσεις ταξιδιών, η ευρύτερη πολιτική αστάθεια, αλλά και η μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί το ρούβλι, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα και άλλους προορισμούς, ακριβότερους πλέον, δημιουργεί έναν εύλογο προβληματισμό. Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει τελικά: Από τη μια έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή πελατών που θέλουν να έρθουν και μάλιστα με την τάση να είναι αυξητική και από την άλλη έχουμε τη νομισματική υποτίμηση, η οποία θα καταστήσει ακριβότερα τα πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε πως θα ισορροπήσει τελικά αυτή η κατάσταση για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Οπότε παρακολουθούμε όλοι με σκεπτικισμό τις εξελίξεις και περιμένουμε», καταλήγει ο κ. Βαμιεδάκης.