Κορώνα γράμματα παίζουν τη ζωή τους χρόνιοι πάσχοντες που επιλέγουν να μειώσουν τη δοσολογία του φαρμάκου τους αφού δεν αντέχουν να σηκώνουν άλλο το κόστος της φαρμακευτικής τους δαπάνης.

Άνθρωποι που είχαν σταθεροποιήσει την κατάσταση της υγείας τους με φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούσαν επί σειρά ετών, λόγω της αδυναμίας να πληρώνουν την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή στα φάρμακα, φτάνουν στο σημείο να παίζουν οι ίδιοι το ρόλο του γιατρού, αποφασίζοντας ποια φάρμακα θα κόψουν ή να ελαττώσουν τη δοσολογία.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης αλλά και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Γιάννης Τσικανδυλάκης.

Έτσι, διαβητικοί ασθενείς, ασθματικοί, ασθενείς με υπέρταση και ψυχιατρικά προβλήματα καταλήγουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αφού η κατάσταση τους έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 30%.

Όπως δηλώνουν στο medicaltime ιατροί της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που προσέρχονται με κρίση άσθματος και όπως αποδυκνείεται εκ των υστέρων οφείλεται στο ότι δεν ακολουθούσαν τη φαρμακευτική αγωγή που τους είχε συστήσει ο γιατρός τους.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο διαβητολογικό ιατρείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης όπου πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν να σηκώνουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έτσι,μειώνουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους παίρνοντας ένα ή μισό χάπι αντί για δυο ενώ στις περιπτώσεις ατόμων με διαβήτη τύπου 1 , υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να βγάζουν την αντλία συνεχούς ροής ινσουλίνης που χρησιμοποιούν αφού δεν έχουν χρήματα για τα αναλώσιμα.

Η κατάσταση , έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αντικατοπτρίζεται και στα ταμεία των φαρμακείων όπου εκεί τα τεφτέρια έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου δεκάδες συμπολίτες μας παρακαλούν να πάρουν τα φάρμακά τους «βερεσέ» και να τα πληρώσουν όταν έχουν.

«Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσο μπορούν όμως και εμάς μας έχουν πνίξει τα χρέη… Πού θα πάει αυτή η κατάσταση , δεν ξέρω» τονίζει.

Η λήψη μέτρων καθίσταται επιτακτική καθώς η ανεπαρκής διαχείριση των χρόνιων παθήσεων , εκτός των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού, ωθεί σε αυξημένη ζήτηση δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με άμεση συνέπεια την όξυνση της δαπάνης και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υγείας.

Πηγή Medicaltime

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook