Αυξάνονται οι συνεργοί του κυκλώματος

Καθημερινά και καινούρια ονόματα ατόμων που φέρονται να συνεργάζονταν με τα μέλη του κυκλώματος έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Μεγαλολογιστές του Ηρακλείου, φέρονται να κατεύθυναν σε αρκετές περιπτώσεις τον αρχηγό του κυκλώματος για το πώς θα στήσουν τις επιχειρήσεις «μαϊμού» και το πώς θα νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα με την μέθοδο SMURFING, μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Στην δικογραφία αναφέρονται περισσότερα από 30 ονόματα ατόμων που φέρονται να είχαν συνεργαστεί με τα μέλη του κυκλώματος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα το όνομα ενός νεαρού ασκούμενου δικηγόρου που έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του δικηγόρου που είναι μέλος του κυκλώματος και ο οποίος παρείχε τις δικηγορικές τους γνώσεις σε συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία κατηγορούνται τα μέλη του κυκλώματος.

Ο αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είχε σχεδιάσει όλες τις κινήσεις του με κάθε λεπτομέρεια και φρόντιζε να έχει δίπλα του άτομα που να έχουν χρηματοοικονομικές γνώσεις ή να γνωρίζουν τι λέει ο νόμος για κάθε «σχέδιό» τους.

Ανοίγουν στόματα!

Ένα ένα ανοίγουν τα στόματα για την δράση των μελών του κυκλώματος. Μετά την δημοσιοποίηση της εξάρθρωσης του κυκλώματος οι αξιωματικοί της τοπικής ΕΛΑΣ δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες που δίνουν πληροφορίες κυρίως για την «πλούσια» ζωή που έκαναν κάποια από τα μέλη του κυκλώματος.

Πολυτελέστατα αυτοκίνητα, εξοχικά που η αξία τους ξεπερνά τις 500.000 ΕΥΡΩ, σκάφη αναψυχής, πανάκριβα ρούχα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που φανερώνουν ότι τα μέλη του κυκλώματος δεν έκρυβαν τα χρήματα που κέρδιζαν από τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Μάλιστα, κάποιοι είχαν και ακριβές προτιμήσεις στα κρασιά και δεν δίστασαν να δώσουν 2.000 ΕΥΡΩ (!) για ένα μπουκάλι κρασί.

Επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά έδιναν και σε ξενοδοχεία είτε εντός της χώρας μας είτε σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου πήγαιναν προκειμένου να εντοπίσουν τα «θύματα» τους.

Θύματα του κυκλώματος ανυποψίαστοι πολίτες και χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες

Ανυποψίαστοι πολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήταν οι «αχυράνθρωποι» που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να τα τοποθετούν ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστησαν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες, τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του κυκλώματος απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών.

Ο εντοπισμός των «αχυράνθρωπων» γίνονταν από συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης, που ο ρόλος του επικεντρωνόταν αποκλειστικά και μόνο σε αυτό τον τομέα.

Οι «αχυράνθρωποι» «ψαρεύονταν» κυρίως από συσσίτια ενοριών. Τα πλησίαζαν τα μέλη της οργάνωσης και τους έταζαν μία θέση εργασίας σε καλή επιχείρηση και με καλό μισθό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου, που αναζητάει η αστυνομία, καθώς εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον οικονομικό εισαγγελέα για χρέη στο δημόσιο της τάξεως των 250.000 ΕΥΡΩ.

Το συγκεκριμένο είχε εντοπιστεί από τα μέλη της οργάνωσης στα συσσίτια της Αγ Αικατερίνης και το τοποθέτησαν ως υπεύθυνο εταιρείας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τώρα φέρεται να οφείλει στο δημόσιο 250.000ΕΥΡΩ.

Επίσης χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός 37χρονου κρεοπώλη από την Θες/νικη, ο οποίος για άγνωστους λόγους είχε δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του στον αρχηγό της οργάνωσης.

Με τα στοιχεία του ανυποψίαστου κρεοπώλη συστάθηκε εταιρία η οποία στην συνέχεια κήρυξε πτώχευση και τα χρέη του ιδιοκτήτη -που φέρεται να είναι ο 37χρονος κρεοπώλης- προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Ο 37χρονος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις φυλακές των Χανίων και εκτίει ποινή φυλάκισης 37 ετών.

Επίσης και η περίπτωση της Hellas Jet, της αεροπορικής εταιρείας που προσπάθησε να κάνει «άνοιγμα» στον χώρο των αερομεταφορών και η οποία έβαλε λουκέτο έπειτα από την συνεργασία που ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης της Hellas Jet με τα μέλη του κυκλώματος.

Η δράση του κυκλώματος ξεπερνά τα Ελληνικά Σύνορα

Η δράση του κυκλώματος δεν σταματά στα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία είχαν συστήσει εταιρίες και στην Βουλγαρία, ενώ από το Βέλγιο τα 2 αδέρφια, τα οποία αναζητούνται από την Europol έστελαν τουρίστες στην Κρήτη, αφού πρώτα είχαν κλείσει συνεργασίες με Κρητικούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και τους οποίους στο τέλος του «φέσωναν».

Flashnews.gr/ Ρένα Βουρέξακη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook