Έπειτα από τις αρχαιρεσίες για τα όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 17 Φεβρουάριου, σχεδόν όλες οι παρατάξεις προχώρησαν σε δημοσιοποίηση σκέψεων ή διαμαρτυριών.

Παρόλο που η εποχή που διανύουμε είναι η χειρότερη για την πλειοψηφία των συναδέλφων και κατανοώντας ότι ίσως η αναφορά αυτή να καταλήξει κουραστική, επιθυμούμε να «φωτίσουμε» τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο βασικότερος λόγος αυτής της τοποθέτησης είναι να μη ληφθεί ως αδυναμία ή ενοχή, η μη έκδοση δελτίου τύπου από την παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών. Διαχρονικά, η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ αποτελούνταν από συνεργαζόμενες παρατάξεις και σχηματιζόταν από όσες ήταν διαθέσιμες να συμπράξουν για το καλό των συναδέλφων και της ανατολικής Κρήτης.

Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι σε όλες τις συναντήσεις των παρατάξεων με αυτό το σκοπό, η ΔΚΜ ήταν η μόνη που προσήλθε με ειλικρινή στάση για πραγματική συνεργασία ή τουλάχιστον με προσπάθεια συνεννόησης για να προκύψει μια πλειοψηφία που θα έχει την δυνατότητα να διοικήσει με τον βέλτιστο τρόπο το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό. Όσοι συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει καταρχήν να σέβονται τις ετυμηγορίες της πλειοψηφίας, διαφορετικά να απέχουν από αυτές.

Η παράταξη που αναδείχτηκε πρώτη στις εκλογές του Νοέμβριου, αναφέρεται σε ανηθικότητα των άλλων παρατάξεων και τις εγκαλεί επειδή δεν σεβάστηκαν την αναλογικότητα των ψήφων των Νοέμβριου για να παραδώσουν την διοίκηση στην ΑΜΑΚ. Επειδή καλούν τις παρατάξεις να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τις υποτιθέμενες προτάσεις που αυτές απέρριψαν, οφείλω να πω τα εξής:

Οι ίδιοι (ΑΜΑΚ) απέσυραν την πρόταση τους, που η ΔΚΜ είχε αποδεχθεί, επειδή θεώρησαν ότι τελικά, δεν ήταν «πολιτικά ορθή».

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν αυτό πρέπει να ερμηνευθεί ως ηγετική αδυναμία λήψης της ορθής απόφασης ή ως επιθυμία επίδειξης ενός αδιάλλακτου κομματικού προφίλ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν στην απομόνωση την οποία έτσι και αλλιώς, εξαρχής ζητούσαν. Το να απαιτούν δε, από όλους τους υπόλοιπους να μην συνεργαστούν είναι τουλάχιστον αλαζονικό και παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Όσον αφορά στην ανηθικότητα που επικαλούνται, ότι δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα, ας υπενθυμίσουν στους συνάδελφους ποια παράταξη στέρησε από την ΔΚΜ με τρικ, την έδρα που της αναλογούσε στην Διοικούσα Επιτροπή, στην προηγούμενη θητεία.

Επειδή όμως σεβαστήκαμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, ούτε διαμαρτυρηθήκαμε, ούτε κατηγορήσαμε για ανηθικότητα, παρόλο που άλλες παρατάξεις, (Πανεπιστημονική) το έπραξαν αντί ημών.

Όταν συμμετέχεις σε μια διαδικασία, οφείλεις τουλάχιστον να σέβεσαι τους όρους, οι οποίοι την διέπουν και να μην αναζητάς φθηνές δικαιολογίες.

Παράλληλα τους προσκαλούμε να δημοσιοποιούν το οποιοδήποτε στοιχείο υποκριπτει τη διαπλοκή, αδιαφάνεια και προσωπικές επιδιώξεις που επικαλούνται ότι θα επικρατήσει στους κόλπους του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Θα είμαστε δίπλα τους σε οποιοδήποτε δίκαιο αίτημα.

Καταλήγοντας, ευχόμαστε όλοι να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στη βέλτιστη και αποτελεσματικότερη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ασχέτως του ποσοστού που τους αναλογεί. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα το πράξουμε. Τα προβλήματα είναι κοινά.
Καλή επιτυχία στα νέα όργανα του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Μιχάλης Χωραφάς
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ με τη ΔΚΜ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook