Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων κος Μανώλης Σκουλάκης, η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη, Αντιδήμαρχος Χανίων και η Αρχιτέκτονας Μαριάνθη Λιάπη, με αφορμή την διοργάνωση μιας παγκοσμίου εμβέλειας έκθεσης στα Χανιά, μιας μεγάλης συνδιοργάνωσης με διεθνή αντίκτυπο, με θέμα : \”Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών».
Ο Δήμαρχος Χανίων κος Μανώλης Σκουλάκης ανέφερε :
«Παγκρήτιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα \”Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών\” διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης της με τίτλο \”Το ΚΑΜ των Παιδιών για την Τέχνη και την Επιστήμη\”.
Η δράση αποτελεί τμήμα της διεθνούς έκθεσης \”Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών\”, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών και την Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα, που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να μάθουν τα νέα παιδιά για το διάστημα, να εμπνευστούν από αυτό, να φανταστούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην εξερεύνησή του από τον άνθρωπο και να επικοινωνήσουν δημιουργικά τις ιδέες τους σε όλον τον κόσμο.»
Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη, Αντιδήμαρχος Χανίων, τόνισε :
«Η έκθεση παρουσιάζει βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από το διεθνή διαγωνισμόμε τίτλο Humans in Space Youth Art Competition που διοργανώνει το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών (LPI: LunarandPlanetaryInstitute)και η Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA:UniversitiesSpaceResearchAssociation) από το 2010 και ανά δύο χρόνια σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA:NationalAeronauticsandSpaceAdministration), το Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR: Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt) και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η συλλογή αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας ταξιδέψει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, δίνουμε την ευκαιρία σε παιδιά από όλη την Κρήτη να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό με δικά τους έργα, να βραβευτούν για αυτά και να βιώσουν την μαγεία του διαστήματος.
Προχωράμε μπροστά δίνοντας στα παιδιά την δυνατότητα να ενισχύσουν την επαφή τους με το διάστημα μέσα από την τέχνη και την επιστήμη, προωθώντας ταυτόχρονα ένα ανοιχτό διάλογο για το μέλλον.»
Η Αρχιτέκτονας κα Μαριάνθη Λιάπη, η οποία είναι η επίσημη συνεργάτιδα του Humans in Space Youth Art Competition στην Ελλάδα και έχει αναλάβει τη συνολική επιμέλεια της δράσης, ανέφερε σχετικά :
«Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών (LPI: LunarandPlanetaryInstitute) και την Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA: UniversitiesSpaceResearchAssociation) που εδρεύουν στο Χιούστον των ΗΠΑ, διοργανώνει την έκθεση \”Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών.\” Η δράση αυτή κινείται σε δύο κατευθύνσεις, μια διεθνή και μια τοπική.
Μέσα από την πρώτη, η έκθεση παρουσιάζει βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από το διεθνή διαγωνισμόμε τίτλο Humans in Space Youth Art Competition, για νέους καλλιτέχνες 10-18 χρόνων, που διοργανώνει το LPIκαι η USRAαπό το 2010 και ανά δύο χρόνια, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA:
NationalAeronauticsandSpaceAdministration), το Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR: Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt) και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η συλλογή αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας ταξιδέψει μέχρι στιγμής σε μουσεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Περισσότερες
πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο: http://www.lpi.usra.edu/humansinspaceart/.
Μέσα από τη δεύτερη κατεύθυνση της δράσης αυτής, και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο διεθνής διαγωνισμός, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνει τον ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ για την Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών, για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ηλικίας 10-18. Ο διαγωνισμός έχει στόχο να ενθαρρύνει τους νέους καλλιτέχνες να μάθουν για το διάστημα, να εμπνευστούν από αυτό, να φανταστούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην εξερεύνησή του από τον άνθρωπο και δημιουργικά να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους. Τα ερωτήματα που απευθύνει ο διαγωνισμός στους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:
\”Πώς θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον την επιστήμη και την τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος; Τι μυστήρια θα ανακαλύψουμε στην πορεία;\” προωθώντας ένα ανοιχτό διάλογο για το μέλλον. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν αντλήσουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό από την ιστοσελίδα του συνεργαζόμενου διεθνούς διαγωνισμού HiSYAC (στα Αγγλικά) καθώς και από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που είναι μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού με συνοδευόμενο πληροφοριακό υλικό έχει αποσταλεί στα σχολεία μέσα από τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ: http://www.keppedih-cam.gr/.
Ως ημερομηνία παράδοσης έχει οριστεί η 20 Μαρτίου. Κάθε σχολείο -δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο- μπορεί να αποστείλει από ένα έως τρία έργα, τα οποία θα έχει επιλέξει μέσα από εσωτερικές διαδικασίες. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων, δασκάλων και καλλιτεχνών, που θα ανακοινωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Θα απονεμηθούν τρεις διακρίσεις -1η, 2η και 3η θέση- για κάθε ηλικιακή υπο-ομάδα (μαθητές/τριες Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου).
Τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού αυτού θα εκτεθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου μαζί με τα έργα του διεθνούς διαγωνισμού HiSYAC το διάστημα 7 Απριλίου με 9 Μαΐου 2014. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook