\”Με αφορμή την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου χαιρετίζει τις Ελληνίδες Εργαζόμενες που Αγωνίζονται παντού. Σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, συμμετέχουν με διαφορετικούς και άνισους όρους στην εργασία, σημειώνουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις ευέλικτες, επισφαλείς αλλά και χαμηλά αμειβόμενες μορφές εργασίας, διατρέχοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παρότι συμβάλλουν στην οικονομία και στην παραγωγικότητα.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από τους εργοδότες και έχει επηρεάσει εμφανώς όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η κρίση έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες που ήταν ήδη σε μειονεκτικότερη θέση στην αγορά και στις συνθήκες εργασίας, βιώνοντας την εργασιακή ανασφάλεια.

Καθημερινά με πρόσχημα την κρίση γίνονται παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, αντιστρέφοντας όλα όσα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες στο χώρο εργασίας, στο σπίτι και σε όλους τους τομείς της ζωής των γυναικών.

Παρά τους αγώνες χρόνων και τις νομοθετικές κατακτήσεις για τη διασφάλιση ίσης αμοιβής, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων υπάρχει, παρόλο που οι γυναίκες φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη φροντίδα της οικογένειας και των παιδιών.

Για την ημέρα της γυναίκας το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κάνει έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:

– Να σταματήσουν άμεσα τις πολιτικές που ενισχύουν τη λιτότητα και πλήττουν τις γυναίκες.

– Να αποτελέσει η ισότητα των φύλων βασικό άξονα των δημόσιων παρεμβάσεων.

– Να εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών που να διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας (προνομιακή μεταχείριση των γυναικών με οικογενειακές υποχρεώσεις, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας γυναικών, ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών, εναρμόνισης οικογενειακής και εργασιακής ζωής κ.λ.π.).

– Να σταματήσουν το πάγωμα των αμοιβών και οι περικοπές στους μισθούς.

– Να αναπτυχθούν δράσεις επέκτασης των μέτρων κοινωνικής προστασίας, παροχής υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών, επένδυσης στην εκπαίδευση και προώθησης της πρόσβασης στην απασχόληση.

– Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η κρίση στις γυναίκες.

– Να σταματήσει η εγκυμοσύνη και η μητρότητα να αποτελεί ακραία μορφή διάκρισης, επιδρώντας ανασταλτικά στην εργασιακή ζωή των γυναικών.

– Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις για τις γυναίκες, χωρίς να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

– Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που να διασφαλίζουν τη δημοκρατία της ισότητας, δηλαδή την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου χαιρετίζει όλες τις γυναίκες που αρνούνται να θυσιάσουν τα δικαιώματα και τη ζωή τους στο κατεστημένο και την ανισότητα και τις καλεί να ενωθούν με αλληλεγγύη, θάρρος, αποφασιστικότητα και δύναμη. Οι γυναίκες της χώρας μας όχι μόνο έχουν πολλούς λόγους να παλέψουν αλλά και να αντισταθούν στις λογικές και τις τακτικές της άρχουσας τάξης και των δικαιωμάτων ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα, ενάντια στην βαρβαρότητα που ζουν. \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook