Σας «τραβάει» το δέρμα σας αλλά έχετε λιπαρότητα στο μέτωπο; Είναι λιπαρή με σπυράκια ή στίγματα; Αναγνωρίστε τον τύπο σας και ακολουθήστε τη σωστή φροντίδα για την περιποίησή της. Ρωτάτε πάντα τους ειδικούς στα καταστήματα καλλυντικών προτού αγοράσετε κάποιο προϊόν ώστε να μην ξοδεύετε τα χρήματά σας σε ακατάλληλα προϊόντα.

Οι τύποι δέρματος
Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι δέρματος και δύο συμπληρωματικοί που συνήθως συνυπάρχουν με τους βασικούς τύπους δέρματος.

Κανονικό
Είναι λείο, χωρίς πόρους, ελαστικό, ενυδατωμένο, λαμπερό, ομοιόμορφο χρώμα, ματ όψη.
Χρειάζεται: Για τον καθαρισμό ένα απαλό γαλάκτωμα και λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.
Επιλέξτε μία απαλή, λεπτόρρευστη ενυδατική κρέμα για πρωί και βράδυ.
Κάντε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα και μάσκα με βιταμίνες.

Λιπαρό
Έχει ανοιχτούς πόρους, παρουσιάζει γυαλάδα, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Είναι τραχύ στην υφή του ενώ έχει μία κιτρινόλευκη απόχρωση.
Χρειάζεται: Ένα λιπαρό γαλάκτωμα για τον καθαρισμό. Η λιπαρότητα αφαιρείται καλύτερα με αυτό γιατί τα ελαιώδη στοιχεία ενώνονται με αυτά της επιδερμίδας και αφαιρούνται χωρίς να αφήσουν ξηρότητα. Τελειώστε με μία τονωτική λοσιόν.
Μην καθαρίζετε συνέχεια το δέρμα σας. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αφαιρέσετε το σμήγμα με στυπτικές αλκοολούχες λοσιόν και σκληρά σαπούνια οι σμηγματογόνοι αδένες θα αντιδρούν με υπερέκκριση σμήγματος.
Χρησιμοποιείτε μία ελαφριά ενυδατική κρέμα ή κάποιο σέρουμ σε μορφή τζελ.
Κάντε απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε ένα πήλιγνκ με λεπτούς κόκκους για να μπορούν να διεισδύουν καλύτερα στους πόρους.

Ευαίσθητο

Είναι λεπτό με μικρούς πόρους, ερεθίζεται εύκολα και παρουσιάζει ερυθρότητα και εξανθήματα ενώ έχει αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά. Επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, ήλιος, αέρα).
Χρειάζεται: Λίγα και εξειδικευμένα καλλυντικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. Όσο περισσότερα χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα σας. Αρκούν μία ελαφριά ενυδατική κρέμα και μία αντηλιακή.
Μην κάνετε απολέπιση με σκληρά προϊόντα.

Μικτό

Είναι κανονικό δέρμα με τάση για λιπαρότητα στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), έχει υγιές χρώμα.
Χρειάζεται: Συνδυασμό περιποίησης της ξηρής ή κανονικής επιδερμίδας με εκείνη της λιπαρής. Ο συνδυασμός δύο ειδών περιποίησης δεν είναι χάσιμο χρόνου γιατί η επιδερμίδα περιποιείται σωστά.
Επιλέγετε για τον καθαρισμό ένα απαλό σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες για να μη δημιουργήσετε ξηρότητα στο Τ.
Περνάτε μόνο τη ζώνη Τ με μια τονωτική λοσιόν.
Χρησιμοποιήστε κρέμα για κανονικό δέρμα στις ξηρές περιοχές αλλά όχι στη ζώνη Τ. Γι’ αυτή προτιμήστε ένα ενυδατικό σέρουμ.
Κάντε μία φορά την εβδομάδα μία ενυδατική μάσκα.

Ξηρό
Είναι λεπιδωτό με θαμπή ή γκρίζα όψη. Χάνει την ελαστικότητά του και μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες. Μετά το καθημερινό πλύσιμο δημιουργεί μία αίσθηση τραβήγματος.
Χρειάζεται: Να καθαρίζετε την επιδερμίδα με ένα γαλάκτωμα και λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.
Χρησιμοποιείτε σέρουμ πριν την ενυδατική κρέμα. Η κρέμα φροντίστε να έχει πολλά λιπαρά στοιχεία.
Κάντε ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα.
Βάζετε πάντα κρέμα νύχτας.

Αφυδατωμένο
Έχει έλλειψη νερού στα κύτταρά του (οφείλεται σε διαταραχή του προστατευτικού μανδύα της επιδερμίδας, σε κακή διατροφή ή ακατάλληλη φροντίδα). Η όψη του είναι θαμπή και πολλές φορές ξεφλουδίζει.
Χρειάζεται: Ένα βιταμινούχο σέρουμ το οποίο θα απλώνετε κάτω από την κρέμα πρωί βράδυ.
Κάντε ελαφριά απολέπιση μία φορά την εβδομάδα για να αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα και να έχουν καλύτερη αφομοίωση τα συστατικά των κρεμών.
Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά σαπούνια, προτιμήστε γαλάκτωμα και λοσιόν χωρίς οινόπνευμα.

Το μυστικό

Ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας εκ των έσω. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και έχετε υπόψη σας ότι για κάθε καφεϊνούχο ρόφημα (καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα κ.λπ.) πρέπει να πίνετε τη διπλάσια ποσότητα σε νερό.


omorfamistika

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook