Την προώθηση ριζικών αλλαγών στην κατανομή μεριδίων ανάμεσα στα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και το δικαίωμα άσκησης βέτο των ΗΠΑ, προέβαλε η ρωσική κυβέρνηση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 που πραγματοποιήθηκε 22 με 23 Φεβρουαρίου στο Σίδνεϊ. Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την έγκριση του Κογκρέσου. Εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές υλοποιηθούν, τότε μικρότερες χώρες όπως η Ουκρανία, της οποίας οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πλέον ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες, θα μπορούν να ζητήσουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters αποκαλύπτουν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, ζήτησε την προώθηση και ολοκλήρωση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα λήψης αποφάσεων του Ταμείου. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στο ΔΝΤ, γεγονός που σημαίνει ότι η έγκριση της Ουάσιγκτον σε κρίσιμα ζητήματα είναι απαραίτητη. Οπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται πως έχει προκληθεί σύγχυση στο G20 για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από το Κογκρέσο για την υλοποίηση των αλλαγών αυτών που έχουν συμφωνηθεί από το 2010, οι οποίες εκτιμάται πως θα διπλασιάσουν και τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Πηγές του αμερικανικού Τύπου τονίζουν ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να προωθήσει στο Κογκρέσο πρόταση για τη μεταφορά 63 δισ. δολαρίων από ταμείο διαχείρισης κρίσεων του ΔΝΤ στους γενικούς λογαριασμούς του, μια κίνηση που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να διατηρήσουν την επιρροή τους ως ύστατη λύση για δανεισμό χωρίς να είναι ασυνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του. Σήμερα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να πείσει τους επιφυλακτικούς Ρεπουμπλικανούς να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές. «Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να υπενθυμίσει στα μέλη του Κογκρέσου ότι το ΔΝΤ είναι μια καλή επένδυση», δήλωσε ο Ροκ Κρικ, αξιωματούχος επί κυβέρνησης Μπους.

Η μεγάλη ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια ώθησε χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία να διεκδικήσουν μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ μαζί με την αύξηση του μεριδίου τους στη χρηματοδότησή του. Τον Δεκέμβριο του 2010, το Συμβούλιο των Διοικητών ανταποκρίθηκε στα αιτήματα μελών του αναπτυσσόμενου κόσμου για αλλαγές στην κατανομή των μεριδίων. Το μερίδιο κάθε χώρας στο ΔΝΤ καθορίζει τη συνδρομή τους και τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο των Διοικητών. Σύμφωνα με τη γενική αναθεώρηση του συστήματος χρηματοδότησης και κατανομής των δικαιωμάτων ψήφου, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, περισσότερο από το 6% των μεριδίων θα μετακινούνταν προς όφελος χωρών στον αναδυόμενο κόσμο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόλις τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η Ινδία και η Βραζιλία θα περιλαμβάνονται στους κορυφαίους δέκα μετόχους του ΔΝΤ, ακολουθώντας τα χνάρια της Κίνας και της Ρωσίας.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook