Για «απόβαση» στις διεθνείς αγορές προετοιμάζονται οι εγχώριες τράπεζες με στόχο τις επόμενες εβδομάδες να αντλήσουν κεφάλαια αλλά και ρευστότητα άνω των 6 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1 δισ. ευρώ και η Eurobank 3 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Εθνική θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικότερα, την υλοποίηση μιας «μεικτής» αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank σχεδιάζουν οι αρχές. Η αύξηση θα ανέλθει στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές -κυρίως ξένους θεσμικούς- και ποσό που θα κυμανθεί κοντά στα 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αφενός θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας ενώ παράλληλα η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιορίσει την απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Αθήνα η «κοινοπραξία» από funds (Marathon, York Capital, Pery, Monarch και Anchorage) τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην αύξηση.

Οι εκπρόσωποι των funds είχαν επαφές με τη διοίκηση της τράπεζας, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν κεφάλαια έως 1 δισ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ως στρατηγικοί επενδυτές έχουν δηλώσει ακόμα η Fairfax (που ήδη έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στον όμιλο Μυτιληναίο και τη Eurobank Properties), το επενδυτικό σχήμα Apollo καθώς και fund συμφερόντων του γνωστού επενδυτή Τζ. Σόρος. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Eurobank για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί η τελική δομή της συναλλαγής, δηλαδή η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, καθώς και το τελικό ποσό που θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα και από το ΤΧΣ. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της αύξησης αποτελεί η ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς μπορούν να γίνουν με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, ενώ οι τιμές των μετοχών τους διαμορφώνονται σε επίπεδο αισθητά υψηλότερο της τιμής όπου πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση το καλοκαίρι του 2013 με τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Τα σχέδια των τραπεζών

Τράπεζα Πειραιώς: Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών στο εξωτερικό, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Η διοίκηση της τράπεζας θα εξετάσει τη δυνατότητα, στον βαθμό που είναι νομικά δυνατό, να προσφέρει προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και στους κατόχους warrants. Στόχος της αύξησης είναι να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 425 εκατ. στο βασικό και 757 εκατ. στο δυσμενές σενάριο, καθώς και να αποπληρώσει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Αlpha Bank: Οι λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ θα ανακοινωθούν άμεσα. Στόχος είναι η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την αποδέσμευσή της από την κρατική βοήθεια και την πλήρη ανάληψη του ελέγχου από τους μετόχους της. Επισημαίνουν ακόμα ότι η αύξηση κεφαλαίου θα έχει τέτοια δομή ώστε να διασφαλιστεί η θέση των παλαιών μετόχων και των κατόχων warrants. Οπως σημειώνουν, οι μέτοχοι της Alpha έχουν υποστεί τη μικρότερη απομείωση σε σχέση με τους μετόχους των άλλων τραπεζών και για τη διοίκηση η διατήρηση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Εθνική Τράπεζα: Χωρίς αύξηση κεφαλαίου θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες η Εθνική. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το ποσό των 2,183 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από μια σειρά ενεργειών και εναλλακτικών χρηματοοικονομικών εργασιών. Οπως σημειώνουν ήδη από πέρυσι, η τράπεζα έχει προχωρήσει δυναμικά σε σειρά κινήσεων όπως η συμφωνία με την Πανγαία, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων που άλλες τράπεζες δεν έχουν και από την αξιοποίηση των οποίων μπορούν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή) καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook