Σας αποκαλύπτουμε τις 11 απλές απαντήσεις στο πώς να κάνετε τον (αστικό) τρόπο ζωής σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την τσέπη σας.

1. Απενεργοποιήστε/αποσυνδέστε ηλεκτρικές συσκευές
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να ελέγχουν αν έχουν κλείσει το μάτι της κουζίνας ή τον θερμοσίφωνα πριν βγουν από το σπίτι. Σε αυτήν τη σημαντική συνήθεια θα έπρεπε να προστεθούν και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, καφετιέρες κ. α. Ακόμα και όταν απενεργοποιούνται, τα ηλεκτρονικά είδη, καταναλώνουν ρεύμα το οποίο προστίθεται στη χρήση ενέργειας, όπως και στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ερευνητές από το Lawrence Berkley National Laboratory διαπίστωσαν ότι αυτή η “διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος” αντιπροσωπεύει το 5% της οικιακής χρήσης. Μη βαριέστε, αποσυνδέστε τις συσκευές από την πρίζα, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

2. Προσπαθήστε να ζεσταθείτε/δροσιστείτε με πιο φυσικούς τρόπους
Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος και ενέργειας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του διαμερίσματός σας. Προτιμήστε από τη χρήση κλιματιστικού ή θερμοπομπού, μια ζεστή σούπα, ένα τσάι και ντυθείτε καλά.

Αντίστοιχα, τις καλοκαιρινές μέρες του καύσωνα, προσπαθήστε να δροσιστείτε με ένα δροσιστικό ποτό ή με ένα μικρό ανεμιστήρα.

3. Προτιμήστε λάμπες LED
Οι λάμπες τεχνολογίας LED έχουν διάρκεια ζωής 25 φορές περισσότερη από τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 3 φορές μεγαλύτερη από τις λάμπες φθορίου, ενώ χειρίζονται “τρυφερά” και την τσέπη σας.

4. Ψάξτε για εποχιακά, τοπικά τρόφιμα
Ψωνίστε τοπικά προϊόντα. Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έδειξε ότι η αγορά του αγρότη στην πραγματικότητα θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αν είστε πρόθυμοι να παραιτηθείτε από κάποια εξωτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε στη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους της ναυτιλίας, όπως και της συσκευασίας, για τη μεταφορά όλων αυτών των προϊόντων παγκοσμίως.

5. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος
Η αύξηση ζήτησης του κρέατος μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, αλλά και για το πορτοφόλι σας. Αντικαταστήστε μία ή δύο μερίδες κρέατος με φασόλια, φακές ή άλλα όσπρια και θα μειώσετε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και τον εβδομαδιαίο σας λογαριασμό για ψώνια.

6. Σταματήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό
Οι κατασκευαστές του εμφιαλωμένου νερού ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι καθαρότερα και ασφαλέστερα από το νερό βρύσης. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι το νερό βρύσης έχει αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας από το εμφιαλωμένο, ενώ ορισμένες μάρκες εμφιαλωμένου νερού δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να “μεταμφιέζονται” σε μπουκάλια. Επίσης, το εμφιαλωμένο νερό έχει και πολύ μεγάλο κόστος.

7. Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, το 31% του φαγητού στις ΗΠΑ πετιέται. Ως καταναλωτές δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση -η οποία ξέρουμε ότι και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερη, με τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα- αλλά είμαστε ένα μέρος του προβλήματος.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων και τροφίμων είναι να κάνουμε ένα απλό σχέδιο γευμάτων της εβδομάδας πριν φτιάξουμε τη λίστα για ψώνια.

8. Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίων
Επιλέξτε να στεγνώνετε τα ρούχα σας με παραδοσιακό τρόπο – με μανταλάκια στην απλώστρα. Θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά θα “γλυτώσετε” χρήμα και ενέργεια.


9. Κάντε τις μετακινήσεις σας με ποδήλατο ή περπατώντας

Τουλάχιστον όταν πρόκειται για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων στη γειτονιά σας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Έτσι προστατεύετε το περιβάλλον, όπως και την τσέπη σας.


10. Αγοράστε second hand ρούχα και έπιπλα

Προτιμήστε αγορές από δεύτερο χέρι, καθώς έτσι θα βοηθήσετε στη μείωση επίδρασης (στο περιβάλλον) παραγωγής νέων προϊόντων. Σε υπαίθριες αγορές ή στα εξειδικευμένα καταστήματα second hand, θα βρείτε και πιο ιδιαίτερα αντικείμενα και σε πιο προσιτές τιμές.


11. Ανταλλάξτε ρούχα
Στην Ελλάδα πλέον έχει ξεκινήσει η “μόδα” του “swap & shop”. Βρείτε στη ντουλάπα σας ρούχα που δεν σας κάνουν πια ή τα έχετε βαρεθεί και ανταλλάξτε τα με αντίστοιχα των φίλων σας. Έτσι θα ενισχύσετε την ντουλάπα σας, την τσέπη σας, αλλά και το περιβάλλον (από τις επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής νέων ενδυμάτων).

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook