Οι εξαγωγικές βιομηχανίες της Κίνας εκπέμπουν ρύπους οι οποίοι καταφέρνουν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, συμβάλλοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου σε έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που μέτρησε την ποσότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες που οφείλονται στην παραγωγή εξαγώγιμων κινεζικών προϊόντων, καθώς και στην παγκόσμια ζήτηση αυτών των αγαθών.

Επιπτώσεις

H έρευνα αυτή, η οποία έγινε με τη συνεργασία Κινέζων, Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διασυνδεδεμένων οικονομιών. Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «αναθέτοντας την παραγωγή αγαθών στην Κίνα οι καταναλωτές του δυτικού κόσμου δεν φαίνεται να απαλλάσσονται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ο βασικός ερευνητής της συγκεκριμένης μελέτης, Τζιντάι Λιν, δήλωσε ότι σκοπός της διεθνούς ερευνητικής ομάδας ήταν να εξετάσει τις διασυνοριακές επιπτώσεις των εκπομπών που προέρχονται από εξαγωγικές βιομηχανίες, ώστε να διαφανεί πώς η κατανάλωση συμβάλλει στην παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση. «Επικεντρωθήκαμε στις επιπτώσεις του εμπορίου», λέει ο κ. Λιν, καθηγητής στο τμήμα ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων επιστημών της Φυσικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι «η αλλαγή των τόπων παραγωγής έχει άμεσο αποτέλεσμα στις εκπομπές των ρύπων», λέει ο ίδιος.

Ισχυροί παγκόσμιοι άνεμοι, που ονομάζονται «westerlies» (δυτικοί), καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες να μεταφέρουν αέριους ρύπους από την Κίνα κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται «επικίνδυνες κορυφώσεις μολυσματικών ουσιών στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβιν. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μοντελοποίησης που ονομάζεται GEOS-Chem, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 2006, η μεταφορά κινεζικών ρύπων που εκπέμπονται κατά την παραγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε σε αυξημένες, μέχρι και κατά 2%, συγκεντρώσεις ενώσεων του θείου στις Δυτικές Πολιτείες, ενώ, επίσης, αυξήθηκαν και τα επίπεδα του όζοντος και του μονοξειδίου του άνθρακα. Παρόλα αυτά, επειδή οι Ανατολικές Πολιτείες είναι πιο πυκνοκατοικημένες, η παραγωγή των αγαθών στην Κίνα εξακολουθεί να έχει «συνολικά ευεργετική επίδραση στη δημόσια υγεία των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών», ακόμα και αν οι Δυτικές Πολιτείες επιβαρύνονται ελαφρώς, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης την επίδραση που έχουν οι κινεζικές εξαγωγικές βιομηχανίες στην ποιότητα του αέρα της ίδιας της χώρας. Υπολόγισαν ότι το 2006 στην Κίνα, η παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων με προορισμό τις ΗΠΑ ευθυνόταν για το 7,4% των εκπομπών διοξειδίου του θείου που προέρχεται από παραγωγικές δραστηριότητες, το 5,7% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, το 4,6% των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και το 3,6% των εκπομπών αιθάλης.

Τον περασμένο χρόνο, οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 24,1% του συνόλου της οικονομίας της Κίνας, παρουσιάζοντας πτώση από τη μέγιστη τιμή του 35% που καταγράφηκε το 2007. Οι κινεζικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι μειώθηκαν το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν δυναμικά. Με τη νέα εξαγωγική πολιτική της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει μόνο άμεσες μεταφορές μεταξύ των ηπειρωτικών κινεζικών λιμανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς για παράδειγμα τα εμπορεύματα να περνούν από το Χονγκ Κονγκ, τα έσοδα από τις εξαγωγές άγγιξαν πέρυσι τα 368,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με 252,3 δισ. το 2008. Εν αντιθέσει, η Κίνα εισήγαγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 152,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook