Από τις αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και μια μακροσκελή ανάλυση για τη σημασία της Ελιάς χαρακτηρίστηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ελιάς. Ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της ομιλίας του είπε πως η Ελιά ενώνει και εμπνέει, συμβολίζει την ειρήνη, την παραγωγή, τον ευρωπαϊκό νότο ως πολιτική έννοια.

Πρόσθεσε πως λυπάται για την απουσία της ΔΗΜΑΡ από την προσπάθεια και αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, σημείωσε \”λυπάμαι για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ και δεν είναι\”. \”Μας ενώνει η κοινή μας αναφορά στην Δημοκρατική Παράταξη, η πίστη στις αξίες και της Δημοκρατίας, η επιμονή στη σημασία της πολιτικής\”, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε πως η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς πόζες, χωρίς μυξοπάρθενη αντίληψη.

Προέβλεψε πως οι επερχόμενες εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για την αντιπολίτευση, θα αποτύχει η στρατηγική εφόδου. Μιλώντας για τον ίδιο προσωπικά είπε ότι αποτελεί εμπόδιο για κάποιους και ότι χαίρεται γι\’ αυτό. Σχετικά είπε: \”χαίρομαι που ορισμένους τους εμποδίζω με την παρουσία μου, αλλά θα είμαι εδώ και θα συνεχίζω να τους εμποδίζω\”. Πρόσθεσε πως αισθάνεται πολύ τυχερός γιατί παίρνει μέρος στον πόλεμο της γενιάς του, όπως είπε, γιατί σηκώνει αυτό το βάρος, αφού \”κάποιοι έπρεπε να πάρουμε το βάρος της εθνικής προσβολή\”ς.

Χαρακτήρισε το εγχείρημα που γίνεται με την Ελιά ως σημαντικό γιατί φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Δημοκρατική Παράταξη. Είπε, επίσης, ότι το βήμα αυτό γίνεται κυρίως στο πεδίο των ευρωπαϊκών εκλογών και ζήτησε να συγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατό ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν ταυτίζεται το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ και ότι κάθε μέρα επιχειρείται μια διαπραγμάτευση μεταξύ τους προκειμένου να λυθούν προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι θεσμικά οι εκλογές αυτές είναι εκλογές όπως λέγεται δευτερεύουσες, αλλά επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης και ως εκ τούτου έχει σημασία η συνολική αίσθηση. Έτσι σημείωσε πως αν κάποιοι νομίζουν ότι πάμε χαλαρά στις ευρωεκλογές είναι γελασμένοι και έστειλε το μήνυμα πως δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος.

Από τα βέλη του κ. Βενιζέλου δεν γλίτωσε για μια φορά ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν υπάρχουν παλικαράκια που \”καθαρίζουν\” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή εκεί υπάρχουν σκοτεινοί συσχετισμοί και συμφέροντα

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η Ελλάδα, έχοντας στα χέρια της την Ελιά μπορεί να ολοκληρώσει τη δύσκολη πορεία της επιτήρησης από την Τρόικα.

Λοβέρδος: οι πασοκογενείς θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ \”μόλις κουνηθεί η βάρκα\”

Σε μια σειρά από προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση πριν τις προεδρικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης ο κ. Λοβέρδος προσδιόρισε τον χώρο που καταλαμβάνει η Ελιά έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα είπε ότι \”με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση, δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα\” ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι \”τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οπορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως\”. \”Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας\” σημείωσε.

Για την Νέα Δημοκρατία ανέφερε αμέσως μετά \”αλλά τη μάχη κατά του λαϊκισμού
δεν μπορούμε να την δώσουμε από την πλευρά της γραφειοκρατίας, της ατολμίας,
των κατεστημένων, του συντηρητισμού που ελέγχει τα θρησκευτικά φρονήματα των άλλων\”.

Για την συμμετοχή της Ελιάς στην κυβέρνηση είπε πως πρέπει να χρονοδιαγράψουμε πολιτικές που θα ασκηθούν έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών το 2015.

Ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε τις πολιτικές αυτές ως εξής:

α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού, δηλαδή από το δημόσιο χρέος, ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες. Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.

γ. Δίνεται τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

δ. Ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία, με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

ε. Επιστροφή εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

στ. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.

ζ. Δυό φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση της διαφοράς στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων, καθώς και υποχρέωση της οικονομικής συναλλαγής στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.

η. Διαμόρφωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων, και διάθεσης τους στην αγορά με το \”κλειδί στο χέρι\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook