Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 75 χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου ιατρού Μιχάλη Μπορνόβα, που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις στους Αγώνες των Κρητών για την ελευθερία. Ο Δήμος Φαιστού διοργάνωσε στο Πετροκεφάλι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου «Ημέρα Μνήμης», θέλοντας να τιμήσει έτσι τους Αγώνες της Μεσαράς στο Θέρισο που βοήθησε αποφασιστικά στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κκ. Μακάριος, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαιστού κ. Γιώργος Δουλγεράκης, η τ. Νομάρχης κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί και εκκλησιαστικοί φορείς, καθώς και πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων απόγονοι και συγγενείς των αγωνιστών που πολέμησαν στο πλευρό του Μιχ. Μπορνόβα στην επανάσταση στο Θέρισο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σπάνιες φωτογραφίες καθώς και αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο που διατηρεί επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια η κ. Σόνια Βασιλάκη, ενώ έγινε από την ίδια, ως εκπρόσωπο της οικογένειας, μια σύντομη παρουσίαση του Βίου του Μιχ. Μπορνόβα. Ακολούθησε η παρουσίαση του Ιστορικού πλαίσιου από την κ. Βέρα Δακανάλη, Φιλόλογο, καθώς και η προβολή αρχείου του Μιχ. Μπορνόβα από την κ. Ελένη Μπριτζολάκη, Φιλόλογο- Ιστορικό. 
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η ξεχωριστή αναφορά στους συνεργάτες και συμπολεμιστές του Μπορνόβα, στους Μεσαρίτες που στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια των εθνικών αγώνων. Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή αναμνηστικών στους απογόνους των συναγωνιστών του Μιχ. Μπορνόβα στο Θέρισο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός όταν η κόρη του Μιχαήλ Μπορνόβα κ. Ελευθερία Χαραλαμπάκη – Μπορνόβα, μίλησε για τον πατέρα της.
Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθησαν και βραβεύτηκαν, ο κ. Γιάννης Φραγκιουδάκης για τον πατέρα του Νικόλαο Φραγκιουδάκη, δεξί χέρι του Μπορνόβα και φαρμακοποιού της εποχής. Ο κ. Μανόλης Κανακαράκης για τον Ηλία Κανακαράκη, από τους έμπιστος ανθρώπους του Μπορνόβα. Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιτερής για τους Δημήτριο και Στυλιανό Τσιτερή, που με τα καΐκια τους είχαν μεταφερθεί στο Θέρισο οι Μεσαρίτες επαναστάτες. Ο κ. Βασίλης Κωστάκης, για τον Βασίλειο Κωστάκη, που είχε ενεργή συμμετοχή στο Θέρισο. Ο κ. Γιώργος Χουλάκης, για τους γαμπρούς του Κόρακα τον Χατζή Μύρων Παπαδάκη και Φραγκιό Κωστανταράκη. Ο κ. Γιώργος Φουστανάκης για τον παπαδοδάσκαλο Νικόλαο Φουστανάκη. Ο π. Γεώργιος Πολυχρονάκης για τη Βωριανή οικογένεια Στεφανίδη. Και τέλος ο κ. Αντώνης Πολυχρονάκης για τον γιατρό Μιχαήλ Πολυχρονάκη. 
Λίγα λόγια για τον Μιχ. Μπορνόβα 
Ο γιατρός Μιχαήλ Μπορνόβας (1862-1938) ανήκε στους ισχυρούς φίλους της Επανάστασης του Θερίσου, ο οποίος με τους Μιχαήλ Σαχλαμπάνη και το Καπετάν Μανιδογιώργη, αποτελούσαν την ηγετική τριανδρία της Μεσαράς. Ο Μιχ. Μπορνόβας, ήταν γιος του Δημ. Αργυράκη από τον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδος και είχε καθιερωθεί με το παρατσούκλι Μπορνόβας από τους κατοίκους της Σύμης, όπου είχε διαμείνει επί μακρόν. Ο Μπορνόβας ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και ένας άριστος επιστήμονας, ενώ ανήκε στους φίλους του Βενιζέλου, που μαζί με το γιατρό Γεώργιο Στεφανίδη (1874-1936) της ιστορικής οικογένειας των Βόρων, καθώς και το γιατρό Νικόλαο Ξενικάκη έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη, αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, τόνισε ότι: «η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, ως Δημοτική Αρχή, καθώς το μεγαλείο και η προσωπικότητα του αείμνηστου ιατρού Μιχαήλ Μπορνόβα ήταν πραγματικά ουσιαστική στον αγώνα των Κρητών για την ελευθερία. Πιστοί στις αξίες του πολιτισμού και της διάσωσης των παραδόσεων μας, επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τους πραγματικούς ήρωες που πάλεψαν δυναμικά για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και οφείλουμε να μάθουν όλοι για την αποφασιστικότητα με την οποία λειτούργησαν στον αγώνα για την ελευθερία». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook