To δικό τους ξεχωριστό παρόν κατά της καταστροφής των χημικών ανοικτά της Κρήτης έδωσαν τα Ανώγεια στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στη Σούδα από φορείς και κόμματα. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Βρέντζο, υπό τους ήχους του Ψαραντώνη χόρεψε τον Ανωγειανό Πηδηχτό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα από το Ψηλορείτη, ενάντια σε όλους εκείνους που ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα που έγινε ποτέ στον πλανήτη.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ομιλία του παπα-Ανδρέα, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε, εφόσον η Αθήνα δεν πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας, την αποχή της Κρήτης από τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ολόκληρη η ομιλία έχεις ως εξής:

"Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, από την ΑΝΩΓΗ του Ψηλορείτη, από τα Ανώγεια των αγώνων και της αντίστασης κατά του Φασισμού μεταφέρουμε μήνυμα ότι ξεκινάμε από εδώ από τα Χανιά, από την πατρίδα των Βενιζέλων, από το νομό των επαναστάσεων και της πρωτοπορίας, ένα νέο αγώνα ενάντια σε όλους εκείνους που έχουν βάλει τώρα στόχο, να καταστρέψουν το θαλάσσιο πλούτο της Κρήτης και της Μεσογείου μέσα από την καταστροφή των Χημικών της Συρίας.

Παραφράζοντας τη λαϊκή παροιμία, θα πω ότι ενός φτωχού μύρια έπονται. Στην οικονομική καταστροφή μέσω των γερμανο-φασιστικών μνημονίων έρχεται τώρα να προστεθεί και ο χημικός θάνατος της περιοχής, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στη Μεγαλόνησο.

Όμως, ένα πράγμα έχουμε να πούμε σε αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει αυτό το παιγνίδι του θανάτου, ότι αν δεν σταματήσουν εδώ και τώρα, η αντίσταση θα είναι σκληρή.

Πέντε χρόνια τώρα παίζουν με τις ζωές των Ελλήνων, οδηγούν τον κόσμο στις αυτοκτονίες και τις κρεμάλες, εξαθλιώνουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ισοπεδώνουν ότι βρουν μπροστά τους στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά συναινούν, όπως όλα δείχνουν και στο μεγαλύτερο οικολογικό και κατ΄ επέκταση οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Κρήτης και της Μεσογείου ολόκληρης.

Η επιλογή της καταστροφής των χημικών του Ασαντ στην περιοχή μας φαίνεται να μην είναι τυχαία, έχουν στόχο την υποβάθμιση, την απαξίωση και στην συνέχεια την εκμετάλλευση του υπο-θαλάσσιου θησαυρού που κρύβεται νότια της Κρήτης, σε αέριο και πετρέλαιο.

Προτείνω από εδώ, από τη Σούδα, τη δημιουργία ενός μετώπου των κοινωνιών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και των κοινωνιών των χωρών της Βόρειας Αφρικής, για να σταματήσουμε το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, πριν να είναι αργά.

Καταστροφή των χημικών στη λεκάνη της Μεσογείου σημαίνει ότι ο πλανήτης θα αποκτήσει και μια δεύτερη Νεκρά Θάλασσα. Μια θάλασσα χωρίς ζωή, μια θάλασσα μολυσμένη, μια θάλασσα χημικών.

Αυτή θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Εχουμε ιερό χρέος και καθήκον απέναντι στα παιδιά μας να παλέψουμε και να συγκρουστούμε με το χημικό θάνατο, στα μαρμαρένια αλώνια.

Προτείνω επίσης, εφόσον η ελληνική πολιτεία τα επόμενα 24ωρα δεν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτή την νέα μεγάλη απειλή, ολόκληρη η Κρήτη να απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Οι πληγές στο σώμα της Κρήτης από τις επιθέσεις λογής- λογής βαρβάρων είναι ακόμα ανοιχτές. Πάντα όμως, είχαμε τη δύναμη να τους στείλουμε από κει που ήρθαν. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ένα απειλή, εξαιρετικά επικίνδυνη η οποία μάλιστα φοράει το μανδύα του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που υποτίθεται προστατεύει τα δίκαια των λαών, όμως όλα δείχνουν ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, γι΄ αυτό και η αντίδραση μας πρέπει να έχει συνέπεια- συνέχεια και στόχο, διαφορετικά θα βρεθούμε όλοι μαζί να κλαίμε τη μοίρα μας.

Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου που έχουν βάλει μπρος οι δυνάμεις του κακού.

Όλοι μαζί λοιπόν θα πρέπει να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καταστροφή της Κρήτης, στην καταστροφή της Μεσογείου, στην ολική καταστροφή της κρητικής οικονομίας.

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και όσοι δεν πάρουν το μήνυμα κακό του κεφαλιού τους."

anogi.gr

Θα κλείσω με μαντινάδα: «Λαός που για τη λευτεριά το αίμα του έχει δώσει/ χίλοι να ρθουν κατακτητές κεφάλι θα σηκώσει»