Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο έξαρσης των φαινομένων ρατσιστικής βίας ανά την χώρα και ειδικότερα σε περιοχές όπου διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και παράλληλα, στις ίδιες περιοχές εδρεύουν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Η Κρήτη αποτελεί μια απ’ αυτές τις Περιφέρειες, στην οποία έχουν βρει πατρίδα χιλιάδες πολιτών άλλων χωρών ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποιους από τους τέσσερις νομούς υπάρχει μικρός μεν αριθμός ατόμων αλλά με έντονο το στοιχείο του ρατσισμού που και στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις και ξυλοδαρμούς υπηκόων τρίτων χωρών.

Οι τοπικές αρχές φοβούνται μήπως τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα δώσουν την αφορμή στα άτομα αυτά να «πυροδοτήσουν» την κατάσταση στην Κρήτη και να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών.
Για τον λόγο αυτό, στους νομούς Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου, έχει δοθεί εντολή για αυξημένη επιτήρηση σε σημεία που μπορεί να αποτελέσουν στόχους ακροδεξιών, όπως είναι στέκια μεταναστών, πλατείες ή καφενεία όπου συχνάζουν αλλοδαποί ακόμα και συνοικίες των πρωτευουσών των νομών τις οποίες κατά κύριο λόγο έχουν επιλέξει για τις κατοικίες τους.

Το περιστατικό ξυλοδαρμού δυο Αλβανών από ντόπιους που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο λιμάνι του Ρεθύμνου, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ενός εξ αυτών ο οποίος μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου παραμένει νοσηλευόμενος, προκάλεσε έντονη αναστάτωση και κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές αφού αρχικά θεωρήθηκε ως ρατσιστική πράξη, κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε ως αργά καθώς από την κατάθεση των θυμάτων δεν προέκυψαν τα κίνητρα των δραστών οι οποίοι και εξακολουθούν να αναζητούνται.

Η πλειοψηφία των πολιτών του νησιού έχει αγκαλιάσει τις χιλιάδες των μεταναστών που για χρόνια ζουν στην Κρήτη ωστόσο η οικονομική κρίση, στην δίνη της οποίας βρίσκονται σήμερα οι ντόπιοι και η ανεργία σε συνάρτηση με την αύξηση της εγκληματικότητας έχουν δημιουργήσει σε πολλές περιπτώσεις ένα δυσάρεστο κλίμα κατά των αλλοδαπών τους οποίους ορισμένοι κύκλοι θέλουν να καταστήσουν υπεύθυνους για την κατάσταση.

Την παγίωση όμως ενός τέτοιου κλίματος, όπως επισημαίνεται και από καθηγητές της κοινωνιολογίας, η κοινωνία δεν θα πρέπει να επιτρέψει και στο ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών ρατσιστικού χαρακτήρα η αντίδραση καταδίκης θα πρέπει να είναι άμεση.

rethnea.gr