Με ένα «διπλό χτύπημα» ξεκινά τον Μάιο η Μόσχα! Και με το καλημέρα βάζει … δύσκολα στις αγορές, πρωτίστως τις ευρωπαϊκές, αφού σε μια άκρως ταραχώδη περίοδο ανακοινώνει προσωρινή (;) αναστολή εξαγωγών καυσίμων και νέα αύξηση των επιτοκίων στο ρούβλι!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας για όλο τον Μάιο θα ισχύει απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου ή και επεξεργασμένων ενεργειακών προϊόντων (κυρίως βενζίνης) με επίσημη αιτιολογία την έλλειψη καυσίμων σε αρκετές επαρχίες της χώρας.

Οι γνωρίζοντες λένε πάντως ότι η απόφαση αυτή ήταν προσωπική του ισχυρού ανδρός της Ρωσίας, του σημερινού της πρωθυπουργού – και αυριανού προέδρου ; – Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φέρεται να ξεκαθάρισε στους επικεφαλής των ενεργειακών ομίλων της χώρας ότι μόλις η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών αρθεί, οι τιμές πώλησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά θα είναι σημαντικά φτηνότερες σε σχέση με τις τιμές των εξαγωγών σε τρίτες χώρες…

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο ανησυχίας για τις δυτικές – κυρίως τις ευρωπαϊκές αγορές – που υποδέχονται τα ρωσικά καύσιμα, είναι το γεγονός πως την προηγούμενη χρονιά οι ρωσικές εξαγωγές διυλισμένης βενζίνης αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2009 ή το 2008, ενώ η θέση της Ρωσίας ως προμηθευτή καυσίμων στην Κεντρική Ευρώπη ενισχύεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο. Συνεπώς μια αναστολή εξαγωγών, έστω για έναν μήνα, θα αποτελέσει πρόβλημα για την ενεργειακή επάρκεια αρκετών ευρωαγορών!

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε μια νέα αύξηση στο βασικό επιτόκιό της, στο 8,25% (από 8%), τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες. Η αύξηση θα ισχύσει από την Τρίτη και επισήμως είναι ακόμα μια κίνηση προς την κατεύθυνση του ελέγχου των διαρκώς αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων (με βάση τα στοιχεία Απριλίου ο πληθωρισμός στη Ρωσία «τρέχει» με ρυθμούς 9,6%).

Οι αναλυτές θεωρούν πως η ρωσική κυβέρνηση – ο Πούτιν δηλαδή – αποφάσισε πως δεν θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας αλλά τη διασφάλιση ότι η προσπάθεια ανάταξης της Ρωσίας δεν θα κινδυνεύσει από πληθωριστικές πιέσεις. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, αυτή την εναποθέτει – σε μεγάλο της μέρος – στις τιμές του πετρελαίου. Τις οποίες ενίοτε μπορεί και να … «βοηθήσει» να διατηρηθούν στα επιθυμητά για τη Ρωσία επίπεδα!

marinenews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook