Υλικά

• 2 μπαρμπούνια, φιλεταρισμένα περίπου 400 γρ.
• 50 ml. ξύδι από λευκό κρασί
• 120 ml. χυμό λεμονιού (περίπου 4 τεμ.)
• 4 φύλλα λεμονιού
• 100 γρ. καρότο, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
• 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
• 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
• 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
• ½ κ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
• ¼ κ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
• ¼ κ. γλυκού κόκκους λευκού πιπεριού
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο & λίγο ακόμα
• 1 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• ¼ κ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε προσεκτικά τα ψάρια, βλέποντας για τυχόν μικρά ψαροκόκκαλα. Σε μικρό τηγάνι, βάζουμε το ξύδι, τα φύλλα και το χυμό λεμονιού. Τα στίβουμε λίγο μέχρι να αφήσουν τα αρώματα τους. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο, τα πιπέρια, το ελαιόλαδο και τον αστεροειδή γλυκάνισο και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.

Παράλληλα, αρτίζουμε τα φιλέτα των ψαριών με αλάτι και πιπέρι και τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα φιλέτα και από τις 2 πλευρές μέχρι να ψηθούν περίπου για 8 λεπτά. Στήνουμε το πιάτο βάζοντας το ψάρι και περιχύνοντας με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.