Η ελληνικής καταγωγής Όλγα Κοβιτίδη, αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και μια από τις πιο γνωστές γυναίκες στην Κριμαία, δεν κρύβει  την οργή της για όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

"Ζήσαμε το ξεκλήρισμα και τις εκτοπίσεις στη δεκαετία του '30, στα χρόνια του Στάλιν, δεν θέλουμε να βρεθούμε ξανά σε τέτοια κατάσταση. Αυτοί που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο είναι εθνικιστές, εγκληματίες που σπέρνουν την εθνική διχόνοια, το μίσος και τον φόβο στους ανθρώπους" λέει στο "Έθνος της Κυριακής".

Και προσθέτει: "Με συνθήματα όπως ''η Ουκρανία για τους Ουκρανούς'', ''έξω οι Μοσκαλοί (σ.σ. προσβλητικό παρωνύμιο για τους Μοσχοβίτες) σε πολλές πόλεις σταματούν αυτοκίνητα και απαιτούν από τους επιβάτες να φωνάξουν ''ζήτω η Ουκρανία'', χτυπώντας όσους δεν το πράττουν... Δεν πρόκειται, τουλάχιστον στην Κριμαία, να δεχτούμε να μας κυβερνούν τέτοιου είδους άνθρωποι. Εδώ ζούμε αρμονικά μεταξύ μας, Ρώσοι, που είναι οι πολυπληθέστεροι, Έλληνες, Αρμένιοι, Τάταροι, Εβραίοι, Ουκρανοί, μερικές δεκάδες ακόμα εκπρόσωποι άλλων εθνοτήτων".

Βουλευτής επί μία οκταετία και απόφοιτος της νομικής σχολής του πανεπιστημίου της Οδησσού, κατάφερε να φθάσει μέχρι τη θέση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου της Κριμαίας.

Παράλληλα, διατηρεί και το δικό της σαλόνι ομορφιάς,ενώ πρόσφατα επιχείρησε να κάνει και τηλεοπτική καριέρα.

Σήμερα ζει με τον κατά 14 χρόνια μικρότερό της Αρτιόμ Μάλτσεφ, ο οποίος είναι μέλος του ΚΚ Ουκρανίας, πυγμάχος και δηλώνει "κομμουνιστής-χριστιανός"."Με τη Ρωσία ή με την Ουκρανία;"

"Η πολύπαθη χώρα μας, η Ουκρανία, βρισκόμαστε σε στάτους... δύο προέδρων: ένας ο εκλεγμένος Γιανουκόβιτς και ο άλλος διορισμένος παράνομα, ο Τουρτσίνοφ. Άσχετα από το γεγονός ότι ο Γιανουκόβιτς πρόδωσε τους ψηφοφόρους του στις ανατολικές περιοχές της χώρας, τους μαχητές της Μπέρκουτ στη Μαϊντάν, παραμένει εκλεγμένος και σε 11 μήνες η θητεία του τελείωνε" λέει.

Και προσθέτει: "Και ποιος είναι ο Τουρτσίνοφ; Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο... Υπουργός της, όταν αυτή ήταν πρωθυπουργός, όταν η χώρα δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρέθηκε επί Γιανουκόβιτς. Αυτός και οι άλλοι της ''παρέας'' άνοιξαν τον δρόμο στους εθνικιστές να καταλάβουν και να κατακάψουν το Κίεβο. Αυτοί είναι άγρια θηρία, ακόμα και ο Κλιτσκό όταν πήγε να τους ηρεμήσει, του πέταξαν πυροσβεστήρα, όταν επεχείρησε ξανά να τους πείσει να αφήσουν το κτίριο του υπουργείου Ενέργειας, τον πέταξαν έξω...».


Σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Δύσης γίνεται λόγος για ρωσική επέμβαση, για εισβολή του ρωσικού στρατού στην Κριμαία. Εσείς τι λέτε;

Στην Κριμαία κανείς δεν θα δεχτεί να εκπληρώσει τις εγκληματικές διαταγές του Κιέβου. Στην Κριμαία δεν μπήκε ρωσικός στρατός, οι δεκάδες χιλιάδες ναυτικοί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήταν πάντα εδώ, η Σεβαστούπολη είναι η έδρα όπου γεννήθηκε ο στόλος, πριν από 230 χρόνια.

Μετά τις προσπάθειες ομάδων των εθνικιστών που ήρθαν από άλλες περιοχές της χώρας να καταλάβουν την τοπική εξουσία, ο τοπικός πληθυσμός ξεσηκώθηκε πέρασε στην αυτοοργάνωση και τους απώθησε. Μαζί μας βρέθηκαν πολυάριθμες ομάδες Κοζάκων που ήρθαν από τη Σταυρούπολη και το Ροστόφ. Ξέρετε, οι αχανείς εκτάσεις στον Νότο της τσαρικής Ρωσίας κατοικούνταν από τους Κοζάκους, πιστούς στην πατρίδα και τη χριστιανοσύνη ανθρώπους που πάντα αλληλοβοηθούνταν.

Οι Κοζάκοι προστάτευαν τη χώρα από τις επιδρομές των αλλοθρήσκων. Ετσι και τώρα έτρεξαν να «βάλουν πλάτη». Ολους αυτούς με τις στολές τους που μοιάζουν με στρατιωτικές, κάποιοι είτε επειδή είναι άσχετοι είτε εκ του πονηρού, τους βαφτίζουν Ρώσους στρατιώτες χωρίς διακριτικά.Λένε πολλοί ότι η Ρωσία ουσιαστικά προωθεί την προσάρτηση της Κριμαίας...

Ανώτερη εξουσία σε κάθε κοινωνία είναι ο λαός, έτσι δεν είναι; Εμείς την Πέμπτη πήραμε ομόφωνη απόφαση στη Βουλή και ζητάμε από τη Ρωσία να δεχτεί την Κριμαία ως αυτόνομη δημοκρατία στη ρωσική ομοσπονδία.

Στις 16 Μαρτίου ζητάμε από τον λαό να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αν θέλει να είμαστε στη σύνθεση της Ρωσίας ή να παραμείνουμε στην Ουκρανία.

Εγώ έχω αποφασίσει σε ποια κατάσταση θέλω να ζήσουμε στο μέλλον αλλά δεν πρόκειται να τη δημοσιοποιήσω, αυτό είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να το εκφράσει με την ψήφο του. Ο,τι αποφασίσει ο λαός αυτό και θα κάνουμε. Δεν υπάρχει καμιά προσάρτηση από κανέναν...

nooz.gr