Το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% υπέρ του ταμείου ανεργίας για την ενίσχυση των ανέργων, αλλά και τη δέσμευση μικρού ποσοστού των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων εξετάζει η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε περίπτωση που τα έσοδα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015 υστερούν.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η εξεύρεση νέων πόρων για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην καταβολή των επιδομάτων σε ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Το 1% θα επιβαρύνει κατά 0,5% τους εργοδότες και κατά 0,5% αντίστοιχα τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμευσης μικρού ποσοστού (1/1000) επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς λόγω της μεσοσταθμικής μείωσης των μισθών κατά 15% το πρώτο δίμηνο του 2011 και της αύξησης της ανεργίας στο 15,9% τον Φεβρουάριο από 12,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα των Tαμείων συνεχώς μειώνονται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, η πορεία των εσόδων για την επόμενη τριετία και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αλληλένδετη τόσο με τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας όσο και με τη μείωση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ παρουσία του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεράσιμου Βουδούρη, όπου οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών θα ζητήσουν να παραταθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών και πέραν του 2013.

Αμφιβολίες και από την τρόικα

Aλλωστε και οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 2012-2015, όσον αφορά την αύξηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και της εξοικονόμησης 1,5 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης της αδήλωτης εργασίας από 26% σε 16% κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους με την ηγεσία του υπουργείου.

Συνολικά η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στοχεύει στην εξοικονόμηση 6,5 δισ. ευρώ έως το 2015, μέσω της αύξησης των εσόδων κατά 2,94 δισ. ευρώ και της μείωσης δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα στηριχθεί σε 5 πυλώνες που αφορούν τη μείωση της αδήλωτης εργασίας από 26% σε 16% με την ένταξη 480.000 εργαζόμενων σε νόμιμη εργασία, στην αξιοποίηση της περιουσίας των Tαμείων, στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στον εξορθολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο τη βιωσιμότητα των Tαμείων, αλλά και στον εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών. Ωστόσο όλα τα παραπάνω θα μπορέσουν να υλοποιηθούν με την προϋπόθεση πως τα έτη 2012-2015 η ανεργία όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί κατά 1,5 μονάδα, με στόχο να μην ξεπερνά το 13%, κάτι που δεν έπεισε τους εκπροσώπους της τρόικας.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook