Σύγχυση έχει προκαλέσει σε πολλές επιχειρήσεις ο νόμος που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και αφορά τη διαδικασία σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως προκύπτει από τις 1000 και πλέον διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ διευκρινιστικές ερωτήσεις έχουν αποστείλει επιχειρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ηλεία και την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη της Δ.Ελλάδας.

Από την άλλη μεριά στο Πρωτοδικείο έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις για δημιουργία εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις που στερούνταν εκπροσώπησης, γεγονός που θεωρείται προμήνυμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων σύναψης τέτοιου τύπου συμβάσεων.

Την ίδια ώρα εντείνονται στις μικρές επιχειρήσεις οι πιέσεις για μεταβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, προς την κατεύθυνση μείωσης των αποδοχών, όπως καταγγέλουν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

 Από την πλευρά της η  ΓΣΕΕ  διαμηνύει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να αποδεχθεί ένα συνδικάτο ενώ το Ινστιτούτο εργασίας της Συνομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια να διελευκάνει κρίσιμα σημεία των συμβάσεων  έχει δημοσιεύσει ειδική εγκύκλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook