Δεκάδες ερωτηματικά η εξαφάνιση του μοιραίου αεροσκάφους της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι ειδικοί και οι αρχές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης και εξετάζουν διάφορα σενάρια.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μπερδεύουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο της εξαφάνισης. Χθες αποκαλύφθηκε ότι ο στρατός της Μαλαισίας μέσω των ραντάρ εντόπισε το Boeing 777 να πετάει χαμηλά και να αλλάζει πορεία όταν είχε χαθεί από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τι είναι αυτό που έκανε τον πιλότο να αλλάξει πορεία.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα των αρχών είναι γιατί το αεροσκάφος δεν μετέδιδε σήματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά και από άλλα ραντάρ. Οι ειδικοί εικάζουν ότι είτε η κεραία του αεροσκάφους υπέστη ζημία είτε πιθανότατα να την έκλεισε το ίδιο το πλήρωμα.

Κανείς ειδικός δεν μπορεί, όμως, να εξηγήσει πως γίνεται ένα πλήρωμα να χάσει ταυτόχρονα και τον έλεγχο και την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα πιθανό σενάριο για τις αρχές είναι το αεροσκάφος να ανατινάχθηκε στον αέρα και τα συντρίμμια του να έχουν σκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα.

Τώρα επεκτείνεται η ζώνη των ερευνών που αρχικά ξεκίνησαν στην ανατολική ακτή μεταξύ της Μαλαισίας και του Βιετνάμ. Ήδη 40 αεροσκάφη και πλοία από τουλάχιστον 10 κράτη συμμετέχουν στις έρευνες του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι δορυφόροι και οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει το σήμα από το μαύρο κουτί που κανονικά θα εξέπεμπε από τα βάθη της θάλασσας σε περίπτωση ατυχήματος.

Ανάμεσα στα σενάρια που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας. Οι αρχές, βέβαια, εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι τρομοκράτες θα προσγείωναν το αεροσκάφος και θα έδιναν τα αιτήματα τους.

Ακόμη περισσότερο μπερδεύει και το μυστήριο με τα κινητά των επιβατών. Οι οικογένειες των επιβατών τηλεφωνούν εδώ και πέντε ημέρες στα δικά τους πρόσωπα και η γραμμή συνδέεται κανονικά χωρίς να απαντά κανείς. Αυτό ενισχύει και την καχυποψία των συγγενών που απαιτούν από την Malaysia Airlines να αποκαλύψει την «πραγματική αλήθεια» για το τι συνέβη με την πτήση.

Τα 4 σενάρια που εξετάζουν οι αρχές:

• Μηχανική βλάβη

Θεωρείται πιθανό γιατί: Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια γεγονός που οδηγεί τις αρχές να πιστεύουν ότι οι πιλότοι υποχρεώθηκαν σε προσθαλάσσωση χωρίς να διαλυθεί το αεροσκάφος, που στη συνέχεια βούλιαξε στον ωκεανό. Στο παρελθόν υπήρξε βλάβη του φτερού του συγκεκριμένου αεροσκάφους αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι είχε επισκευαστεί πλήρως και ήταν ασφαλές.

Θεωρείται απίθανο γιατί: Σε αυτή την περίπτωση το πλήρωμα θα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και μάλιστα ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους έχει την δυνατότητα να γλιστρά πάνω από 100 μίλια και να προσθαλασσώνεται χωρίς τις δύο μηχανές του. Οι ειδικοί για τις ασφάλειας των πτήσεων επιμένουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή αεροσκάφη που διαθέτουν τις καλύτερες μηχανές παγκοσμίως.

• Λάθος του πιλότου

Θεωρείται πιθανό γιατί: Ορισμένοι ειδικοί συγκρίνουν την υπόθεση της εξαφάνισης με το ατύχημα της πτήσης 447 της Air France το 2009. Σε εκείνο το ατύχημα το Airbus A330 έπεσε πάνω σε καταιγίδα την ώρα που βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό. Μετά από 2 χρόνια ερευνών οι γαλλικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλήρωμα καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και γι’ αυτό δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κινήσεις που θα έσωζαν το αεροσκάφος από την καταιγίδα.

Θεωρείται απίθανο γιατί: Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο πιλότος έκανε κάποιο λάθος που οδήγησε στην εξαφάνιση του αεροσκάφους. Επιπλέον ο καιρός την ημέρα της πτήσης περιγράφεται ως καλός και δεν μπορεί να αξιολογηθεί εάν είχε κάποια επίπτωση στην εξαφάνιση.

• Ανατίναξη

Θεωρείται πιθανό γιατί: Δύο από τους επιβάτες επιβεβαιώθηκε ότι έφεραν κλεμμένα διαβατήρια και ενισχύει τις υποθέσεις ότι οι τρομοκράτες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και το ανατίναξαν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το ίδιο το αεροσκάφος να μην ήταν στόχος αλλά μόνο μία «άσκηση» των τρομοκρατών για κάποια μελλοντική επίθεση.

Επιπλέον το γεγονός ότι χάθηκε μέσα σε ένα λεπτό από τα ραντάρ αλλά και από τους δορυφόρους ενισχύει τις υποψίες ότι το αεροσκάφος ανατινάχθηκε.

Θεωρείται απίθανο γιατί: Δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια που θα ενίσχυσαν το σενάριο της ανατίναξης.

• Αεροπειρατεία:

Θεωρείται πιθανό γιατί: Λίγο πριν εξαφανιστεί το αεροσκάφος άλλαξε ξαφνικά πορεία και γύριζε πίσω στην Κουάλα Λουμπούρ. Αυτό είναι σύμφωνα με τις αρχές μία ένδειξη ότι πράγματι υπήρξε αεροπειρατής που διέταξε τον πιλότο να αλλάξει πορεία.

Θεωρείται απίθανο γιατί: Ο πιλότος δεν έστειλε κανένα σήμα ότι στην πτήση του εκδηλώθηκε αεροπειρατεία.

real.gr