Βουλιάζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο η αγορά ακινήτων στην Κρήτη καθώς μέσα σ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας η αγοραπωλησίες είναι σχεδόν μηδαμινές από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.

Η αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών είναι δύο στοιχεία που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κτηματαγορά η οποία έχει υποστεί καθίζηση.

Την κρίση στον κλάδο φαίνεται να έχει πληρώσει περισσότερο το επάγγελμα του κτηματομεσίτη καθώς ένα στα δύο μεσιτικά γραφεία στο Ηράκλειο έχει βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα. Επαγγελματίες του χώρου αναγκάζονται εγκαταλείψουν το επάγγελμα καθώς η αγορά ακινήτου δεν αποτελεί πλέον πλέον προτεραιότητα του Κρητικού.

\’\’Ο λόγος που έχουν μειωθεί η αγοραπωλησίες δραματικά είναι η αυξημένη φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία και το ότι οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο για να αποκτήσει κάποιος ένα ακίνητο\’\’, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Κώστας Αράπογλου.

\’\’Η αγορά των ακινήτων έχει κατρακυλήσει με αποτέλεσμα το 50% των συναδέρφων κτηματομεσιτών να έχουν κλείσει τα γραφεία τους και να έχουν αναζητήσει κάπου αλλού εργασία\’\’, υποστηρίζει η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Άρτεμις Μαυράκη.

Την ίδια στιγμή οι συμβολαιογράφοι έχουν κατεβάσει στην κυριολεξία τα μολύβια καθώς αδυνατούν να υπολογίσουν το φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα αγοραστές, πωλητές, δικηγόροι και μεσίτες να είναι σε αναμονή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αγοροπωλησία ακινήτου στην Κρήτη.

\’\’Ο συγκεκριμένος φόρος έχει βάλει πάγο στην ανύπαρκτη κτηματαγορά. Έχει μπλοκάρει ακόμα και τις ελάχιστες αγοραπωλησίες που επρόκειτο να γίνουν. Είναι ένας φόρος ο οποίος όχι μόνο δεν μπορεί αλλά δεν πρέπει να επιβληθεί\’\’ δηλώνει η Άρτεμις Μαυράκη.

Flashnews.gr/ Ν .Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook