Έμπρακτα στηρίζει μια σημαντική κοινωνική δομή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου. Πρόκειται για την χρηματοδότηση επέκτασης των υφιστάμενων δομών του ΟΚΑΝΑ στο Ηράκλειο που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες στα εξαρτημένα από ηρωίνη άτομα στην Ανατολική Κρήτη.

Τη σύμβαση έργου για την επέκταση της σημαντικής αυτής κοινωνικής δομής υπέγραψε σήμερα στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΟΚΑΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ,ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΟΡΩΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ» που βρίσκεται και λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 381.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης, ΠΕ Ηρακλείου.

Το έργο της επέκτασης πρόκειται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα, και η σύμβαση συνυπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Διοικητή ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Νίκου Χαριτάκη, του διευθυντή της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ Ηρακλείου Κώστα Σβορώνου, και των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλη Φακουκάκη και Άννας Ροβίθη.

«Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης για άλλη μια φορά αναδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο με εξοικονόμηση πόρων 381.000 ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ. Υποχρέωση μας να γίνει αυτό το απαραίτητο κοινωνικό έργο για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων . Οι πόροι εξοικονομήθηκαν σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα αναγκάζονται πλέον πολλοί συνάνθρωποι μας να πηγαίνουν στα Χανιά απο Λασίθι και Ηράκλειο για περίθαλψη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επεσήμανε για το έργο επέκτασης του ΟΚΑΝΑ στο ΠΑΓΝΗ: «Με το έργο διπλασιάζεται περίπου το υφιστάμενο κτίριο. Βάζουμε τη χρηματοδότηση υλοποιούμε το έργο, και το Υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την λειτουργία του. Πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική τομή, που αφορά ένα άκρως ευαίσθητο θέμα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μεγάλης σημασίας έργο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης συμφωνεί να πάρουμε μια ανάλογη πρωτοβουλία προς όφελος και του ΚΕΘΕΑ που έχει επίσης ανάγκες. Και οι δυο φορείς επιτελούν σημαντικό έργο».

Ο διευθυντής της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ Ηρακλείου Κώστας Σβορώνος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την υλοποίηση του έργου στην Περιφέρεια Κρήτης, προσωπικά στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκο Χαριτάκη για την παραχώρηση του χώρου όπου λειτουργεί η μονάδα, αλλά και την ΔΥΠΕ Κρήτης που είχε χρηματοδοτήσει την υπάρχουσα κατασκευή.

«Το πολύ σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών από ιατρική και κοινωνική πλευρά σίγουρα με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες μας ποσοτικά και ποιοτικά στους εξαρτημένους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στη μονάδα υποκατάστασης προσέρχονται περί τα 250 άτομα είτε σε καθημερνή, διήμερη, τριήμερη ή εβδομαδιαία βάση ανάλογα την πορεία του ασθενούς. Ο αριθμός των εξαρτημένων ατόμων από ηρωίνη σε Ηράκλειο και Λασίθι, είτε συστηματικοί είτε περιστασιακοί, υπολογίζουμε ότι είναι 1000 με 1500 άτομα. Εμείς μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο των ασθενών. Πολλοί ασθενείς θα σταματήσουν να πηγαίνουν για θεραπεία στα Χανιά».

Τι προβλέπει το έργο επέκτασης

Το έργο προβλέπει την τροποποίηση του υπάρχοντος ισόγειου κτιρίου και προσθήκη κατ’ επέκταση διώροφου κτιρίου, για τη στέγαση των εγκαταστάσεων της μονάδας ΟΚΑΝΑ Ηρακλείου. Στο νέο διώροφο κτίριο εμβαδού 176,00 τ.μ. και εξώστη 1,40τ.μ., θα λειτουργούν τα γραφεία των θεραπευτών, το γραφείο του παθολόγου και μία αίθουσα συσκέψεων, ενώ στην υφιστάμενη πτέρυγα, εμβαδού 117,86τ.μ. οι χώροι υποδοχής των θεραπευομένων και γραμματειακής υποστήριξης της μονάδας, καθώς και οι δύο χώροι χορήγησης υποκατάστατου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook