Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου Μαλεβιζίου πραγματοποιήθηκε με την χαρτογράφηση του βυθού, από το ερευνητικό σκάφος «ΦΙΛΙΑ» του ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που βρίσκεται στα πλάνα της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου και με την υλοποίησή του θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή.

Η χαρτογράφηση έγινε από το λιμανάκι της Παντανασας μέχρι τον οικισμό «Θησέας» και σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ για το βυθό. Μετρήθηκαν οι θερμοκρασίες, οι κλίσεις, τα βάθη και άλλα χαρακτηριστικά, που οδηγούν στο αρχικό συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι κατάλληλο για τη δημιουργία του Καταδυτικού Πάρκου.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο καταδυτικός τουρισμός ειδικότερα, αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή επισκεπτών, αν αναλογιστούμε ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του διεθνούς τουρισμού.

Βάση των στατιστικών στοιχείων και της έρευνας που έχουμε κάνει, κάθε νέο καταδυτικό πάρκο που δημιουργείται, προσελκύει σε βάθος 10ετίας το σύνολο των δυτών, έχει 12μηνη περίοδο λειτουργίας και απευθύνεται σε τουρίστες υψηλού αγοραστικού επιπέδου.

Παράλληλα όμως με τα πλεονεκτήματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, έχουμε και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού τα αντικείμενα που θα διακοσμούν το πάρκο, όπως π.χ. τα βυθισμένα πλοία, θα δημιουργήσουν νέες φωλιές για ψάρια και οργανισμούς, που λόγω της προστασίας της περιοχής, θα ενισχύσουν τον κόλπο των Λινοπεραμάτων αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, είναι όμως τόσο σημαντικά τα οφέλη από την υλοποίησή του που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το υλοποιήσουμε.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, ενός Κέντρου που κάνει διεθνώς υπερήφανη τη χώρα μας με τις επιτυχίες του, καθώς και τον πρόεδρο του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ. Γιώργο Αεράκη που συντονίζει την όλη προσπάθεια».
Στην επιχείρηση χαρτογράφησης ήταν επίσης παρόντες ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ Γ. Αεράκης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μαλεβιζίου Γ. Περάκης και ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Παντάνασας Γ. Παλίκαρης.