Μια πρωτότυπη πλατφόρμα, η Tomnod, της εταιρείας δορυφορικών συστημάτων DigitalGlobe, διατέθηκε στο κοινό και περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες, τις οποίες μπορούν να δουν χρήστες του διαδικτύου και μέσω αυτών, αν θέλουν, να βοηθήσουν στον εντοπισμό του αεροπλάνου της Malaysia Airlines.

Πρόκειται για μια προσπάθεια με τη μορφή crowdsourcing, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντές. Στην πλατφόρμα θα έρθουν σε επαφή με εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο της Digital Globe που έχει στραφεί προς τη μεριά όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται το Boeing 777.

Κατά την εμπλοκή του χρήστη, μπορείτε να σύρετε εικόνες με το ποντίκι, να δείτε και να «εξερευνήσετε» περιοχές σπιθαμή προς σπιθαμή (ή αλλιώς pixel προς pixel), ενώ με τη συνδρομή εικόνων-προτύπων -που δείχνουν πώς μπορεί να απεικονίζεται είναι μια σχεδία ή κάποιο εξάρτημα ή πτερύγιο του Boeing ή μια κηλίδα πετρελαίου) θα μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιο ίχνος, κάνοντας «tag» στο χάρτη, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω από ομάδα ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη περισσότερα από 25.000 άτομα έχουν εγγραφεί στο Tomnod συμμετέχοντας σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια. Βέβαια, συχνά το σύστημα «πέφτει» εξαιτίας του αυξημένου traffic.

Για να συμμετάσχετε κι εσείς, κάντε κλικ εδώ. Σημειώστε πως ενδείκνυται η χρήση του Chrome.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook