Γράφει ο Δρ Νίκος Μιχελάκης
Τεράστια προβλήματα διεθνών διαστάσεων, που αναταράζουν την διεθνή αγορά ελαιολάδου, φαίνεται ότι προκαλεί η κατάρρευση της γιγάντιας και κορυφαίας στον κόσμο Ισπανικής εταιρείας τυποποίησης ελαιολάδου Deoleo και η διεκδίκηση του ελέγχου της απο την Ιταλία και διάφορες πολυεθνικές εταιρείες.
Η εξελιξη αυτή πρόεκυψε σαν απόρροια μια σειράς προβλημάτων τα οποία οδήγησαν την Deoleo στις χειρότερες στιγμές απο την ίδρυση της και την έφεραν στην ανάγκη να πωλεί την πλειοψηφία των μετοχών της. 
Μεταξύ των προβλημάτων αυτών κυριότερο είναι η επείγουσα ανάγκη πώλησης των μετοχών των Ισπανικών Τραπεζών Bankia, Unicaja, Caixa, Kutxabank και BMN) που κατέχουν το 45 % της γιγάντιας Deoleo, αλλά εξίσου σοβαρά είναι και το μηδενικό ενδιαφέρον της μεγάλης μετόχου της Ebro-foods (Πολυεθνικός Όμιλος Τροφίμων) για το ελαιόλαδο, τα άσχημα οικονομικά της αλλά και το υψηλό χρέος της εταιρείας που φθάνει τα € 470 εκατομμύρια! 
Στον όγκο των προβλημάτων αυτών προστίθεται και η έλλειψη ενός κύριου Μετόχου και μιας ικανής Διεύθυνσης που να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική και όχι μόνο στην βραχυπρόθεσμη οικονομική διάσταση.
Η εταιρεία Deoleo A.E. ιδρύθηκε το 2011 όταν η Τράπεζα της Μαδρίτης εξαγόρασε την οικογενειακή Sos Cuetara και γιγαντώθηκε αργότερα με την εξαγορά των πανίσχυρων Ισπανικών Heritage, Carbonell, Koipe, Louit, Maya και το 2012 της μεγάλης Συνεταιρικής Hojiblanca και των γνωστών Ιταλικών Bertolli, Carapelli Sasso και Friol.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ισπανίας η Ιταλία παίρνει δυναμικά μέρος στην διαδικασία της πώλησης της Deoleo, μέσω του Ιταλικού Στρατηγικού Ταμείου FSI (Fondo Strategico Italiano) το οποιο ενδιαφέρεται έντονα να αποκτήσει τον έλεγχο της Deoleo και να επανακτήσει έτσι τις μεγάλες Ιταλικές φίρμες που αυτή είχε αποκτήσει το 2012.
Ενδιαφέρον όμως για την εξαγορά της Deoleo εκτός απο την Ιταλική (FSI) η οποία κατά πρόσφατες πληροφορίες επισημοποίησε την προσφορά της για την αγορά του 30% των Μετοχών, έδειξαν και η οι πολυεθνική Bunge και Cargil που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και σπορέλαια, καθώς και τα κεφάλαια κινδύνου CVC και η Carlyle. 

Σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Ισπανία

\"\"

Οι εξελίξεις με την Deoleo όπως ηταν φυσικό έχουν προκαλέσει στην Ισπανία μεγάλα προβλήματα με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Η απώλεια εμβληματικών επιχειρήσεων της Ισπανικής αγοράς τυποποιημένου ελαιολάδου με ισχυρή παγκόσμια προβολή, αποτελεί σύμφωνα και με τα Ισπανικά ΜΜΕ «ένα κρύο ντους » για την Ισπανική Κυβέρνηση και αποτελει γιαυτη θέμα γοήτρου η αποτροπή της άλωση της απο την Ιταλία.
Ωστόσο, η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην Ισπανία, δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για αντιμετώπιση του προβλήματος με Κρατικούς η Τραπεζικούς ελιγμούς 
Μόνος σύμμαχος της Ισπανίας κάτω απο τις συνθήκες αυτές θα μπορούσε να είναι ο Όμιλος Dcoop, η παλαιά Hojiblanca ο όποιος είναι ήδη μέτοχος της Deoleo.
Όμως η Hojiblanca (όνομα ομώνυμης Ισπανικής ποικιλίας που σημαίνει γαλανομάτα) που έχει την έδρα της στην Antequera της Μάλαγας και περιλαμβάνει στην δύναμή της περισσότερα από 90 Ελαιοτριβεία, διευκρίνισε πλήρως την θέση της: Προτίθεται να αυξήσει το μερίδιο των μετοχών της στην Deoleo εάν αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με μια λογική τιμή. Διαφορετικά θα επιχειρήσει μια καλή διαπραγμάτευση για πώληση των δικών της μετοχών.
Τελικά, η σύγκρουση με την Ιταλία αναμένεται να είναι σφοδρή διότι και αυτή τελευταία έχει τα δικά της επιχειρηματικά σχέδια. Το Κρατικό «Ιταλικό Στρατηγικό Ταμείο» (FSI) , καίτοι αρχικά είχε άλλους στόχους (άμυνα, ασφάλεια, τεχνολογία, υποδομές), τον περασμένο χρόνο φαίνεται να έχει αλλάξει πορεία. Σύμφωνα με την ElConfidencial το FSΙ συμφώνησε με τις «Επενδύσεις Κατάρ» να ιδρύσει την εταιρεία «IQ made in Italy”, που προορίζεται να επενδύσει 2.000 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που σχετιζόμενα με τα τρόφιμα, την μόδα και την κατανάλωση
Επομένως η λύση για την Ισπανία δεν είναι εύκολη , αλλά όπως τονίζουν τα ΜΜΕ, θα πρεπει πάση θυσία να βρεθεί 

Θετικές η αρνητικές οι επιπτώσεις για την Ελλάδα; 

\"\"

Η κατάρρευση της γιγαντιαίας και παγκόσμιας ηγέτιδας στον τομέα του ελαιολάδου Ισπανικής DEOLEO και το πέρασμα στην Ιταλία δημιουργεί οπωσδήποτε πελώρια ερωτηματικά για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις αγορές ελαιολάδου των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών.
Ειδικότερα όμως ενδιαφέρει αν οι επιπτώσεις αυτές θα είναι θετικές η αρνητικές για το Ελληνικό ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπόψη την ποιοτική σύνθεση του η οποια κατά 95% τελευταία χρόνια είναι εξτρα παρθένο και από αυτό το 90% έχει οξύτητα κάτω από 0,5ο και είναι, όπως το χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί, extrissimo.
Με βάση αυτό, η εκτίμηση είναι ότι το πέρασμα της Deoleo στην Ιταλία μπορεί να αποβεί θετικό, υπο την προϋπόθεση ότι το νέο σχήμα θα θέσει σαν στρατηγικό στόχο του την προώθηση του ποιοτικού ελαιόλαδου όπως παραδοσιακά έκαναν οι Ιταλικές εταιρείες. 
Οι Ισπανικές εταιρείες έχοντας σαν αναγκαστικό στρατηγικό στόχο τους την προώθηση των τεράστιων ποσοτήτων μειονεκτικών και λαμπάντε της χώρας τους, είναι αναγκασμένες, παρά τις διαφημιστικές αναφορές τους υπέρ της ποιότητα, στην πράξη να προωθούν όχι το εξτρα παρθένο αλλά το «ελαιόλαδο» που είναι μίγμα μαϊναρισμένου και παρθένου. 

\"\"

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook