Πριν απο 4 ημέρες πήγα στο γιατρό γιατί είχα ένα φοβερό βήχα και μου είπε ότι έχω οξεία βρογχίτιδα. Μου σύστησε να σταματήσω το κάπνισμα γιατί μπορεί να γίνει χρόνια. Σας παρακαλώ πείτε μου τη διαφορά της οξείας απο τη χρόνια και εάν μπορώ να βοηθηθώ με την εναλλακτική ιατρική.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων που εμφανίζεται με μεγάλη συ­χνότητα. Οι πιο «εξοικειωμένοι» με τη Βρογχί­τιδα στη χρόνια μορφή της είναι αναμφισβή­τητα οι καπνιστές, που ταλαιπωρούνται κάθε χειμώνα από το βαθύ χαρακτηριστικό βήχα και τα φλέγματα. Η οξεία βρογχίτιδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συνήθως περνάει μέσα σε δε­καπέντε μέρες, ενώ η χρόνια μπορεί να διαρ­κέσει και δυο-τρεις μήνες. Η εκδήλωση της οξείας βρογχίτιδας έχει ιογενή αιτιολογία, και στα παιδιά μπορεί να ακολουθήσει μετά από μια ρινοφαρυγγίτιδα.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως:

Βήχας, ξηρός στην αρχή και πιο βραχνός στη συνέχεια.

Πυρετός, που σπάνια ξεπερνάει τους 39 βαθ­μούς.

Σε πιο σοβαρές περιπτώ­σεις υπάρχει και έκκριση φλεγμά­των κίτρινου ή πράσινου χρώμα­τος.

Ορισμένες φορές συνοδεύε­ται και από μια τραχειίτιδα και τότε μι­λάμε για τραχειοβρογχίτιδα με ταυτόχρονη φλεγμονή του βλεννογόνου της τραχείας και των βρόγχων. Στην περίπτωση αυτή ο βήχας είναι έντονος και συνοδεύεται με πόνο, ενώ υπάρχει και έκκριση φλεγμάτων.

Στη χρόνια βρογχίτιδα δημιουργείται μια υπερέκκριση των βρόγχων σε σταθερή βά­ση. Εμφανίζεται κυρίως στους καπνιστές και μετά από κάποια χρόνια μπορεί να οδηγή­σει στην αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

*Η οξεία Βρογχίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση βλεννολυτικών για τα φλέγματα και σπάνια αντιβίωσης, σε περιπτώσεις κυρίως ευ­παθών ομάδων. Καλό θα ήταν επίσης να απο­φύγετε την υπερκατανάλωση φαρμάκων για το βήχα (κυρίως σιρόπια), γιατί δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των πτυέλων. Όσο για τον πυρετό και τους πόνους, ένα αντιπυρετικό και ένα αναλγητικό βοηθούν σημαντικά.

*Στη χρόνια Βρογχίτιδα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα: Κατ’ αρχάς θα πρέπει νο κοπεί αμέσως το τσιγάρο. Στη συνέχεια η θεραπευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει ένα συνδυασμό από βρογχοδιασταλτικά, βλεννολυτικά και αντιβιοτικά, ενώ βοηθάει πολύ και αναπνευστική φυσιοθεραπεία, που γίνετα μεγάλα νοσοκομεία.

Εναλλακτική αντιμετώπιση

Η ομοιοπαθητική, η φυτοθεραπεία και αρωματοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Πολλές φορές προτείνεται η χορήγηση ευκάλυπτου και πεύκου (σε σταγόνες ή ως αιθέριο έλαιο σε εισπνοές) καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων όπως μαγγάνιο και χαλκός».

Χρειάζεται επίσης καλό φαγητό με πολλά φρούτα και λαχανικά, καταπραϋντικές σούπες (η περίφημη κοτόσουπα της γιαγιάς, που κάνει θαύματα) και ζεστά αφεψήματα για το λαιμό και τις εκκρίσεις.

Ένας ειδικός θα εξετάσει το πρόβλημά σας και θα σας συστήσει την αγωγή που εσείς χρειάζεστε.

boro.gr