Με τρόπο ουσιαστικό, προσεγγίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή πολλαπλά ζητήματα μετανάστευσης, στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ζαρό.

Το συνέδριο με τίτλο «Διεθνείς τάσεις και προβληματισμοί στη σύγχρονη εποχή» τέλεσε υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού, ενώ διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χώρος διεξαγωγής του διήμερου συνεδρίου ήταν ο πολυχώρος του Πνευματικού Κέντρου Ζαρού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 εισηγήσεις καθηγητών, διακεκριμένων επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων και εκπροσώπων μεταναστών. Το συνέδριο άνοιξε με εισαγωγική εισήγηση της, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε στη στόχευση του δήμου αναφορικά με την υποδοχή των μεταναστών, στην υφιστάμενη κατάσταση στο δήμο Φαιστού, αλλά και σε μια γενικότερη πολιτική στόχευση αντιμετώπισης του φαινομένου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

Στη δευτερολογία της και κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, η δήμαρχος Φαιστού κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε εξειδικευμένες έρευνες προς συνεπικουρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας και της Κοινωνίας.

Η κ. Πετρακογιώργη επεσήμανε το έλλειμμα εξειδικευμένης και επικαιροποιημένης έρευνας αναφορικά με την υποδοχή των μεταναστών, ενώ ζήτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, να προχωρήσει ερευνητικές διαδικασίες προς αξιοποίηση των σύγχρονων δεδομένων.

«Η επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής, δεν αγγίζει δυστυχώς τα δεδομένα της τωρινής καθημερινότητας και δεν δίνει μια σαφή και αναλυτική εικόνα αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση στο νομό, την Περιφέρεια και την Ελλάδα» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του τμήματος κ. Παπαδάκη και τους λοιπούς παραβρισκόμενους.

«Στόχος δικός μας είναι η συνεργασία, αλλά και η αξιοποίηση όλων των δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ορθή αντιμετώπιση ζητημάτων μετανάστευσης» πρόσθεσε η δήμαρχος, τονίζοντας:

«Σας καλούμε λοιπόν, εκτός από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που θεωρούμε πως θα είναι πολύ σημαντικά, να προχωρήσετε σε μια σειρά ερευνών για τη μετανάστευση σήμερα και να παραδώσετε τα συγκεκριμένα στοιχεία τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην Πολιτεία. Είναι στοιχεία που πιστεύομε πως μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και ως δήμος Φαιστού, είμαστε έτοιμοι να τα αφουγκραστούμε, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε, εφόσον υπάρχουν συγκεντρωμένα από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Εκτός από την εισήγηση της κ. Πετρακογιώργη, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων τέθηκαν προς συζήτηση ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών, ζητήματα εκπαίδευσης και μετανάστευσης, καθώς και ζητήματα σύγχρονης μετανάστευσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στο τραπέζι των εισηγήσεων τέθηκαν επιπρόσθετα ζητήματα προοπτικών και προβληματισμών εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής και ζητήματα λαθρομετανάστευσης.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν σε θέματα ενσωμάτωσης τόσο αλλόθρησκων μεταναστών, όσο και μεταναστών από την Αλβανία, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως μεταξύ των παραβρισκόμενων και συμμετεχόντων στο διήμερο συνέδριο ήταν, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης και ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης. Στο συνέδριο εισηγήσεις πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων οι: Νίκος Παπαδάκης, Ναΐμ Ελγαντούρ, Στυλιανός Χιωτάκης, Γεώργιος Σφακιανάκης, Σμαρώ Πεγιού, Ευστάθιος Κοντογιάννης, Ζωή Μαλακωνάκη, Στέλλα Πολάκη, Αικατερινή Γαβαλά – Φραγκάκη, Λουΐζα Ελένη Τζόυσυ, Φλώρα Στεφανίδου, Μαρίνα Μέλλου, Κωνσταντίνος Λάβδας, Μιχαήλ Τσινισιζέλης, Μαρία Βλαχάδη, Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Στυλιανός Ιωάννης Τζαγκαράκης, Ελεονόρα Τονα, Δημήτρης Ξενάκης, Τρύφων Κοροντζής, Πολύβιος Ψηνάς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook