Την υποψηφιότητα του για τις εκλογές του Μάη ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Ο κ. Κουράκης δήλωσε \”δεν εγκαταλείπουμε στα δύσκολα, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε\”, ενώ είχε στο πλευρό του δημοτικούς παράγοντες και στελέχη της δημοτικής αρχής.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Γιώργου Παρασύρη, ο οποίος είχε ταχθεί απέναντι από το δήμαρχο ωστόσο φαίνεται πως στηρίζει και εκείνος την υποψηφιότητα Κουράκη.

Πάντως από την επίσημη πρώτη Κουράκη υπήρξαν και απουσίες.

Στην ομιλία του ο κ. Κουράκης ανέφερε αναλυτικά:

\”Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένας Δήμος που το αποτύπωμά του είναι διακριτό σε κάθε τομέα της Δημοτικής Δράσης.

Ένας Δήμος με πρωτοβουλίες και επιδόσεις που τον τοποθετούν στην πρωτοπορία της Αυτοδιοίκησης και τον έχουν καθιερώσει ως “ Δήμο- Υπόδειγμα ” για ολόκληρη τη χώρα.
– Με νοικοκυροσύνη και διαφάνεια στα οικονομικά

– Με καινοτόμες δράσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη

– Με Διεθνείς βραβεύσεις όπως την ένταξη του στους 21 Εξυπνότερους Δήμους του κόσμου για τρίτη συνεχή χρονιά.

– Με πρακτικά βήματα στην ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας

– Με νέους θεσμούς στην υπηρεσία του πολίτη όπως :

• Αγροτικό Κέντρο
• Δημοτικό και Παιδιατρικό Ιατρείο
• Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας και Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων
• Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων
• Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
• Δημοτικό Φαρμακείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Κοινωνικό Παντοπωλείο
• Δημοτικό Λαχανόκηπο
• Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
• Προγράμματα παροχής δωρεάν τροφίμων διανομής φαγητού κ. λ. π.

– Με παρεμβάσεις στο πρόβλημα της ανεργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων.
– Με δυναμική συμπαράσταση σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα
“ φόρα ” στις πληγείσες από το μέτρο μας κινητικότητας – διαθεσιμότητας , κατηγορίες των εργαζομένων ( Δημ. Αστυνομία- Σχολικοί Φύλακες κ. τ. λ. )
– Με μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικών ομάδων πληθυσμού π. χ η ενσωμάτωση των ROMA για την οποία απενεμήθη στο Δήμο το δεύτερο βραβείο από το Συμβούλιο μας Ευρώπης.
– Με ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, που δίδει προοπτική και ελπίδα σε μια μεγάλη και ευάλωτη κατηγορία συνανθρώπων μας.

ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

– Και βέβαια με την ατελείωτη αλυσίδα μεγάλων και μικρών έργων, (Σχολεία, νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, Παιδικές Χαρές, Πάρκα, Πλατείες, Δρόμοι, Κοινόχρηστοι Χώροι, Χώροι Πρασίνου, κ. τ. λ. )στον παλαιό αλλά και τον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου, που βελτιώνουν σημαντικά περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά την πόλη, την καθημερινότητα των δημοτών και κάνουν τους ανθρώπους να αναρωτιούνται “ μα που βρίσκει ο Δήμος Ηρακλείου τους πόρους ”.

Η απάντηση είναι απλή. Στο “ νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, στην δημιουργία και αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και στο επίτευγμα το Ηράκλειο να είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας σε εντάξεις και απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, ” . Τη στιγμή μάλιστα, που καταφέρνει να διατηρεί τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη σ’ όλη την Ελλάδα, και από τις χαμηλότερες τιμές νερού, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ελαφρύνσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού της πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.

– Αυτές οι επιτυχίες βέβαια δεν προέκυψαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αυστηρού προγραμματισμού και προσεκτικής επιλογής τακτικών και στρατηγικών στόχων, και πεισματικής εμμονής στην ολοκλήρωσή της.

Είναι δείγμα της συντονισμένης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημοτικής ομάδας και αξιοποίησης στο μέγιστο του υπηρεσιακού Μηχανισμού, χάρη στον οποίο επιτυγχάνεται η έγκαιρη ωρίμανση των μελετών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

– Είναι επίσης συνέπεια της πολιτικής μας φιλοσοφίας που απορρίπτει κάθε μορφής διακρίσεις και αποκλεισμούς, δίδει χώρο και ευκαιρίες στους ικανούς, στους άξιους, στους νέους και αναπτύσσει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τους οποίους σέβεται, αφουγκράζεται και αντιμετωπίζει με απόλυτη ειλικρίνεια.

Γιατί στην κλίμακα των αξιών μας, “ ο άνθρωπος, ο πολίτης, είναι το απόλυτο μέτρο μας ”. Γι’ αυτό και το μόνο χρίσμα που μας ενδιαφέρει είναι το “ ΧΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ”, το “ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ” και όχι εκείνο του όποιου κομματικού χώρου που με χαρακτηριστική εμμονή επεδίωξαν ορισμένοι.

– Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε με ετοιμότητα και επάρκεια, έργα μικρά και μεγάλα και καταφέραμε να τα υλοποιήσουμε χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες. Αν εμείς δεν το επιτυγχάναμε, το βάρος θα μετακυλιόταν στις ισχνές τσέπες των πολιτών, που θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική οικονομική τους θέση.

– Αναφέρομε ενδεικτικά κάποια από τα έργα αυτά που θεωρούμε “ εμβληματικά ” για τη πόλη και είμαστε βέβαιοι ότι σε λίγο θα γίνουν “ σφραγίδα ” της, μέρος της “ ταυτότητας ” της.

– Τέτοια έργα είναι: Πολιτιστικό- Συνεδριακό Κέντρο, Ενοποίηση Αρχαιολογικού χώρου Κνωσού, ολοκλήρωση αποκατάστασης Ενετικών Τειχών, Μητροπολιτικό Πάρκο Ερυθραίας, κτίριο Βικελαίας Βιβλιοθήκης, Παραλιακό Μέτωπο, οι ζωτικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή του Σχέδιου Πόλης.

– Στο κατώφλι λοιπόν της νέας εκλογικής αναμέτρησης και μ’ ένα έργο πίσω μας που αναγνωρίζεται ακόμα και από αντιπάλους, βρεθήκαμε απέναντι στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη και κοπιαστική πορεία ή να σταματήσουμε, απολαμβάνοντας την ικανοποίηση της γενικής αναγνώρισης και της επιτυχίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι “ ανοιχτοί ορίζοντες ” πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτα- πρώτα γιατί, έναν κόσμο που μας περιέβαλε και μας περιβάλλει με την αγάπη και την εκτίμησή του, δεν έχομε δικαίωμα να τον εγκαταλείψομε ΤΩΡΑ.

Έχομε χρέος να του συμπαρασταθούμε και ν’ αποδείξομε ότι και στα “δύσκολα μπορούμε ”.

Παρά τις σκληρές δημοσιονομικές περικοπές, το ρευστό πολιτικό τοπίο, εμείς τολμούμε να πούμε “ ΝΑΙ ” στην πρόκληση και να παραμείνομε δίπλα στον πολίτη.
Δεύτερον, γιατί τα τρία περίπου χρόνια εφαρμογής του “ Καλλικράτη ”, είναι πολύ μικρό διάστημα για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με τις σημερινές μάλιστα συνθήκες. Δηλαδή μ’ ένα κεντρικό κράτος ηχηρά “ ΑΠΟΝ ” από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με δραματική υποχρηματοδότηση και με παραλυτική οικονομική και θεσμική αστάθεια.

ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ “ ΑΥΡΙΟ ” οι συνθήκες της σημερινής κρίσης, πρωτόγνωρης για την ελληνική κοινωνία, απαιτούν ένα νέο Δήμο και ταυτόχρονα ένα νέο όραμα. Εμείς μπήκαμε μπροστά, ανοίξαμε δρόμους, δημιουργήσαμε προοπτικές και αξιοποιήσαμε ευκαιρίες.

Τώρα προσβλέπομε στο “ Δήμο του αύριο ” που πρέπει να είναι ακηδεμόνευτος, αυτοτελής Διοικητικά και Οικονομικά, ευέλικτος και αποτελεσματικός.

Το όραμα αυτού του δήμου πρέπει να δίδει προτεραιότητα στις νέες υποδομές, στις κοινωνικές παρεμβάσεις, στη στήριξη των αδύναμων οικονομικά ομάδων, στην ενίσχυση του Εθελοντισμού, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την προαγωγή του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Πρέπει ακόμη ν’ ανοίγει ορίζοντες στους νέους και βέβαια στους αγρότες γιατί ο αγροτικός χώρος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.

Αυτό το Δήμο που “ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ” που είναι “ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ” έχομε τη θέληση, την εμπειρία και τη γνώση να τον κάνομε πράξη. Και αυτό θα κάνομε:
• ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ
• ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
• ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ KAI ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Άλλωστε το οφείλομε στην πόλη και στους Ηρακλειώτες, που τους αγαπάμε και μας αγαπούν και μας έχουν τιμήσει επανειλημμένα με τη θετική τους ψήφο.\”

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook