Τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων, αλλά και τα θέματα που αφορούν το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα της χώρας, αντιπροτείνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, αντί της υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση των φορέων του κλάδου που εκπροσωπούνται σε αυτή.
Αναλυτικότερα, όπως τονίζει σε σχετική επιστολή που εστάλη σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΕΔΟΕΕ όπως και το σύνολο των φορέων του κλάδου που εκπροσωπούνται σε αυτήν, πάγια και διαχρονικά παραμένουν υπέρ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά τα δύο θέματα τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Όπως επισημαίνει, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι σχετικές προτάσεις κινδυνεύει η προοπτική και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοπαραγωγών καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με το προϊόν (ελαιοτριβείς, τυποποιητές, κ.λ.π).
Καταλήγοντας ζητά, αντί άλλων, να παρθούν μέτρα ώστε να προστατεύεται αλλά και να βελτιώνεται η ποιότητα των ελαιοκομικών προϊόντων, να διασφαλίζονται κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να στηρίζονται οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών, προκειμένου να μεγιστοποιείται το όφελος για την εθνική μας οικονομία.
Δείτε την επιστολή του κ.Γωνιωτάκη

Αθήνα,13 /3/2013

Προς κκ:

1. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

2. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

3. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Αν/τη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

4. Αθανάσιο Σκορδά, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Έκθεση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα – Παρεμβάσεις στον τομέα του ελαιολάδου.

Κύριοι Υπουργοί,

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των συνθηκών ανταγωνισμού στη χώρα μας και τις παρεμβάσεις που προτείνονται στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς, προκειμένου να αρθούν υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα κάτωθι:

1.Η ΕΔΟΕΕ όπως και το σύνολο των φορέων του κλάδου που εκπροσωπούνται σε αυτήν , πάγια και διαχρονικά παραμένουν υπέρ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά τα δύο θέματα τα οποία περιλαμβάνει η Έκθεση του ΟΟΣΑ.

2.Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η προστασία όλων των εμπλεκόμενων (παραγωγών και επιχειρήσεων) στον αγορά του ελαιολάδου αλλά και του καταναλωτή. Σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι σχετικές προτάσεις κινδυνεύει η προοπτική και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοπαραγωγών καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με το προϊόν (ελαιοτριβείς , τυποποιητές, κ.λ.π).

Ακόμα πιο επικίνδυνη θα είναι η κατάσταση σε σχέση με την προστασία του καταναλωτή , ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι προϊόν καταναλώνει .

3. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη βασική θέση και πρόταση της ΕΔΟΕΕ ότι, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα θέματα ανταγωνισμού στην αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων αλλά και τα θέματα που αφορούν το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα της χώρας, θα πρέπει να σχεδιασθεί και να υιοθετηθεί μια Εθνική Στρατηγική για τον τομέα, για την οποία η ΕΔΟΕΕ έχει υποβάλει, τόσο σε σας όσο και στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων σας, σχετικές προτάσεις.

Επιτέλους θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε να προστατεύεται αλλά και να βελτιώνεται η ποιότητα των ελαιοκομικών προϊόντων , να διασφαλίζονται κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να στηρίζονται οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών, προκειμένου να μεγιστοποιείται το όφελος για την εθνική μας οικονομία.

Παραμένουμε όπως πάντα στη διαθεσή σας.

Με τιμή

Γιώργος Γωνιωτάκης

Πρόεδρος ΔΣ

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook