Σημαντική διάκριση για το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που με ένα comic συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα \”Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σχολείο\” και κατέλαβε μια θέση ανάμεσα στα 10 καλύτερα. Η ομάδα μαθητών και καθηγητών που δημιούργησε το comic ήθελε να εκφράσει τις σκέψεις της σχετικά με τα περιστατικά λεκτικής βίας που συμβαίνουν στο ίδιο το σχολείο. 

Οι δημιουργοί στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, δημιουργήσαμε ένα comic για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας σχετικά με τα περιστατικά λεκτικής βίας που συμβαίνουν στο σχολείο μας. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν την έλλειψη κατανόησης και ενσυναίσθησης (empathy) κάποιων παιδιών απέναντι σε συμμαθητές τους που έχουν διαφορετικά γνωρίσματα από τους ίδιους.

Σε μια κοινωνία πολυπολιτισμικότητας και πλουραλισμού απόψεων η αποδοχή της προσωπικότητας του κάθε μαθητή οδηγεί σε εμπλουτισμό της σχολικής ζωής. Η ίση αντιμετώπιση του διαφορετικού που έχουμε ή κρύβουμε όλοι μέσα μας αποτελεί συχνά ζητούμενο στις καθημερινές μας συναναστροφές .

Οι λέξεις πονάνε περισσότερο από τις πράξεις, περιθωριοποιούν προσβάλλουν, στιγματίζουν ,ταπεινώνουν .Όταν ο θύτης στερεί από το θύμα το δικαίωμα στη διατύπωση της διαφορετικής άποψης το θύμα αποσύρεται ντροπιασμένο, ηττημένο. Ωστόσο, η παρέμβαση των φίλων που προσωποποιούν την ισονομία ,την ισηγορία, την ισοκρατία -κανόνες του Κλεισθένη , 507π.Χ.- μεταμορφώνουν το σκηνικό του σχολείου και οδηγούν στη λύτρωση το μικρό έγχρωμο μαθητή.

 Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στο να αναδείξουμε την αξία της ενεργητικής ακρόασης στο πλαίσιο της ισονομίας ,της ισηγορίας και της ισοκρατίας όλων των μαθητών μέσα από το διάλογο των αξιών του σήμερα με τις αρχές (rules) της πόλης- κράτους της Αθήνας:
ισονομία : η ισότητα όλων των μαθητών απέναντι στους σχολικούς κανονισμούς

ισηγορία : δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους μαθητές

ισοκρατία: ίσα μαθητικά δικαιώματα

Το comic μας (με κωδικό 268) συμμετείχε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα \”Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σχολείο\”. Η αρμόδια επιτροπή το ενέταξε ανάμεσα στις 34 καλύτερες συμμετοχές επί συνόλου 332.

Στη συνέχεια προκρίθηκε στις 10 καλύτερες συμμετοχές ύστερα από δημόσια ψηφοφορία μέσω διαδικτύου κατά την οποία έλαβε 1924 ψήφους. Οι 10 συμμετοχές που ξεχώρισαν πρόκειται να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να συμπεριληφθούν σε μια ή περισσότερες ταινίες μικρού μήκους ή ταινίες κινουμένων εικόνων.

http://pjp-eu.coe.int/en/web/charter-edc-hre-pilot-projects/finalists

 Η ομάδα των καθηγητών (Σφακιανάκη Άννα, Φίλη Μαρία) και των μαθητριών( Πιτσιδιανάκη Νικολέτα, Τυλιανάκη Μαρία) ευχαριστεί θερμά όλους αυτούς που βοήθησαν με την ψήφο τους να συμπεριληφθεί το comic στην ευρωπαϊκή δεκάδα.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook