Τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού δεν φτάνει που δεν ανοίγουν νέες θέσεις, τώρα οι επιστήμονες έρχονται να πουν πως οι μισές από τις υπάρχουσες, απειλούνται από ρομπότ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε συνδυασμό με τα ρομπότ, αυξάνουν τις πιθανότητες το 50% των εργαζομένων στις ΗΠΑ να αντικατασταθούν από μηχανές, τα επόμενα 10-20 χρόνια. «Τέτοιες μεταβολές συνέβαιναν πάντοτε, απλώς σήμερα η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ενδεχομένως να επηρεάσει μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων» παρατηρεί ένας από τους ερευνητές της Οξφόρδης, ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι. Οι Η/Υ και τα ρομπότ αντικαθιστούν εργασίες, όπου μπορούν να δοθούν βήμα-βήμα οι οδηγίες για την εκτέλεσή τους. Αυτό σημαίνει: εξάλειψη ποικίλων ειδικοτήτων από υπαλλήλους γραφείου και ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς και πολλούς άλλους μέσα σε μία γενιά και μόνον.

Σήμερα τα αυτοκινούμενα ρομπότ TUG χρησιμοποιούνται σε 140 νοσοκομεία στις ΗΠΑ για τη μεταφορά γευμάτων, φαρμάκων και κλινοσκεπασμάτων. «Οι εργοδότες δεν θα αντικαταστήσουν μεμιάς τους εργαζόμενους με υπολογιστές, απλώς επειδή αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό» προσθέτει ο κ. Φρέι.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook