Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη να γίνει βιώσιμη η ελληνική γεωργία, απευθύνθηκε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποίησε στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα «Η εφαρμογή της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».
Μεταφέροντας την άποψη του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εμπειρία του από τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2013, ο Σπύρος Δανέλλης θύμισε ότι η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν σε αυτή, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να εξελιχθεί το αρχικό non-paper της προηγούμενης Επιτροπής, που πρότεινε ουσιαστικά την κατάργηση του 1ου πυλώνα, σε μία πιο ισορροπημένη πρόταση για τη νέα ΚΑΠ. Τόνισε, ωστόσο, ότι η τελική πρόταση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία αποτελεσματικότερη ΚΑΠ.
Αναφερόμενος στα καθ\’ ημάς τόνισε ότι “το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν μας δίνονται ευκαιρίες – είναι ότι δεν έχουμε εξοικειωθεί με τη λογική της πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας. Έχουμε συνηθίσει στην διεκδίκηση μιας έξωθεν εξασφαλισμένης σταθερότητας που τελικά μας καθηλώνει και μας βαλτώνει. Χαρακτηριστική είναι η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί ότι οι επιδοτήσεις αποτελούν εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συμπλήρωμα”.
“Είναι βέβαιο ότι είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρωπαίος αγρότης και ακόμα περισσότερο ο έλληνας παραγωγός. Δεν πρόκειται όμως να πάμε πολύ μακριά αν επιμένουμε να αναζητούμε τις λύσεις σε χαμένες επιδοτήσεις και σε πρακτικές του παρελθόντος”, σημείωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής. “Γενικότερα στη χώρα μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εισφορές των φορολογουμένων της ΕΕ δε δίνουν αυτομάτως λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από την μείωση, ακόμα και τη διαγραφή του χρέους, αλλά μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας ώστε να παραχθεί εθνικό προϊόν. Αυτή είναι η προσέγγιση που θα πρέπει να υιοθετήσουμε σε κάθε επίπεδο και για κάθε τομέα. Η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση”.
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας και πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Pekka Pesonen και ο κ. Γιάννης Κολυβάς, Προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η ημερίδα διεξήχθη στα πλαίσια του Προγράμματος «ΚΑΠ 2014-2020: Προωθώντας Στόχους της Αγροτικής Κοινωνίας», το οποίο υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook