Το 2013 θα προστεθεί στον κρίκο των τεσσάρων προηγούμενων ζημιογόνων οικονομικών χρήσεων που προηγήθηκαν και σάρωσαν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με αποτέλεσμα μόνο στο χρηματιστήριο οι ζημιογόνες να είναι υπερδιπλάσιες από τις κερδοφόρες. Ωστόσο, την περυσινή χρονιά και ειδικότερα στα δύο τελευταία τρίμηνα είχαμε τα πρώτα δείγματα της σταθεροποίησης σε αρκετές εταιρείες και πιθανότατα να μιλάμε για κομβικό έτος, αφού από το φετινό α΄ τρίμηνο του 2014 θα δούμε περισσότερες εισηγμένες να επιστρέφουν έπειτα από 10 ζημιογόνα συνεχή τρίμηνα σε κερδοφορία.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Beta ΧΑΕΠΕΥ και του επικεφαλής κ. Μάνου Χατζηδάκη, στις 29 πρώτες εισηγμένες (ποσοστό 14%) που έχουν ήδη ανακοινώσει ετήσια αποτελέσματα 2013 προκύπτει μία αύξηση 182,6% της καθαρής κερδοφορίας μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, η οποία διαμορφώνεται στα 3,457 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012. Αξίζει όμως να διευκρινίσουμε ότι είθισται στο χρηματιστήριο, οι κερδοφόρες εταιρείες να ανακοινώνουν αρκετά νωρίτερα τα αποτελέσματα, σε αντίθεση με την αυξημένη πλειοψηφία (πάνω από 180 εταιρείες) που θα ανακοινώσει αποτελέσματα τις δύο τελευταίες μέρες που εκπνέει η προθεσμία, δηλαδή στις 28 και 31 Μαρτίου. Παράλληλα, να υπογραμμισθεί ότι υπάρχουν σχεδόν 40 εταιρείες οι οποίες αδυνατούν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα, αφού βρίσκονται σε όρια της χρεοκοπίας.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, οι παράγοντες που επηρέασαν είτε θετικά είτε αρνητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο δ΄ τρίμηνο του 2013 ήταν οι εξής: α) Εκτακτα αποτελέσματα στις τράπεζες από τις συγχωνεύσεις, β) κόστος από εθελουσίες εξόδους στο δ΄ τρίμηνο του 2013, γ) φορολόγηση αποθεματικών, δ) βελτίωση στο μεικτό αποτέλεσμα λόγω εσωτερικών αναδιαρθρώσεων, ε) καλή εικόνα στο λιανικό εμπόριο (άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές) και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Στα αποτελέσματα που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» καταγράφεται επίσης υστέρηση 5,9% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2012 και διαμορφώνεται στα 23,921 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) υποχώρησε 15,3% και ανήλθε στα 2,529 δισ. ευρώ.

Οι εισηγμένες, επιπλέον, αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση σε ρευστότητα είτε με ακριβά κουπόνια ομολόγων είτε με πώληση μετοχών σε χαμηλές τιμές. Κάπως έπρεπε να γίνει η αρχή και αυτό που μετράει από εδώ και πέρα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας αυτών των κεφαλαίων ή η σταδιακή αντικατάστασή τους με φθηνότερο χρήμα.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook