Στην ιστορική μονή Αρκαδίου – σύμβολο των αγώνων των Κρητικών – θα γίνει το επόμενο παγκρήτιο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την επεξεργασία του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην Μεσόγειο θάλασσα. Την ίδια ώρα το πρώτο μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στην Σούδα, αλλά και στις γενικότερες αντιδράσεις, αναφέρονται Μέσα Ενημέρωσης στην Ευρώπη.
Αναλυτικότερα, το επόμενο ραντεβού χιλιάδων Κρητικών είναι την Κυριακή 23 Μαρτίου στις 12:30 στο Αρκάδι και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου 
\”Η Κρήτη σηκώνεται για ολόκληρο τον κόσμο. Το ξέρει καλά εδώ κι αιώνες: πώς να αναγεννάται από τις στάχτες της. Ψυχή έχουμε εμείς οι Κρητικοί, μα για να την έχουμε ολάκερη θέλουμε και τον τόπο μας καθάριο. Γεννηθήκαμε εδώ στο πολύπαθο κρητικό τοπίο και περπατήσαμε σ’ αυτό και μάθαμε να ανασαίνουμε μόνο στην ελευθερία και την ανθρωπιά. Δεν χωράμε αλλού και δεν θέλουμε να χωρέσουμε. Γιατί ο ουρανός δεν κουλαντρίζεται σε στενοσόκακα.

Παγκρήτιος σηκωμός από όλους για όλους με σύνθημα «όχι στα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο, όχι στο θάνατο, ναι στην ειρήνη και τη ζωή». Όχι στο γονάτισμα και την εθελοδουλία της Γηραιάς Ηπείρου. Ναι στο ωραίο παράλογο του κρητικού λαού: να μάχονται όλοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας για την πατρογονική γη.
Οι συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων-Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Λασιθίου) καλούν όλους στον δίκαιο αγώνα μας: την Εκκλησία, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τις πολιτικές δυνάμεις-κόμματα, τα εργατικά κέντρα, επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς, συλλογικότητες, κινήματα, τοπική κοινωνία, ενεργούς πολίτες, άπαντες, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο μαρτυρικό Αρκάδι στις 23.3.2014 και ώρα 12:30. Εκεί θα είμαστε, εκεί όπου δεν μας περιμένουν, εκεί για να σώσουμε ότι μπορούμε στην αστραπή και να το διατηρήσουμε καθαρό στον αιώνα.
Επειδή αγαπάμε την Κρήτη και πρώτα ονομαστήκαμε Άνθρωποι «πρέπει να αγαπάμε και την ευθύνη. Να λέμε: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω… Πού πάμε; Θα νικήσουμε ποτέ; Προς τι όλη τούτη η μάχη; Σώπα! Οι πολεμιστές ποτέ δε ρωτούνε!\”



\"\"
Στις κινητοποιήσεις κατοίκων της Κρήτης ενάντια στη σχεδιαζόμενη, όπως φοβούνται, καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση που φιλοξενούν πολλά ΜΜΕ, όπως η βελγική εφημερίδα «De Morgen», υπό τον τίτλο «Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Κρήτη για τα χημικά της Συρίας».
Όπως σημειώνεται, οι Κρητικοί φοβούνται μείζονα οικολογική καταστροφή στη γειτονιά τους και για τον λόγο αυτόν έχουν ξεσηκωθεί. Η εφημερίδα αναφέρει πως είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις ευρωπαϊκές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που επιδεικνύει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ αναφορικά με το εν λόγω θέμα.
Επισημαίνεται ότι μετά την άρνηση, μεταξύ άλλων, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Αλβανίας να επιτρέψουν την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο έδαφός τους, τα τελευταία πρόκειται να υδρολυθούν στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιβύη και τη Μάλτα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς όλοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον και τους πληθυσμούς της περιοχής.
Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ήδη 37 ευρωβουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον, η οποία τόνισε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής τοποθεσία όπου θα λάβει χώρα η σχεδιαζόμενη επιχείρηση. Από την πλευρά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που όμως –όπως σημειώνεται– δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη.
Αναφορά γίνεται επίσης στην επιστολή που απέστειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης για την όλη επιχείρηση, ενώ στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. 
Τέλος, τονίζεται ότι έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα έχει η καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, εκφράζει σύσσωμη σχεδόν η
επιστημονική κοινότητα.
Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook