Με άλλο μάτι βλέπουν πλέον οι διεθνείς επενδυτές την Ελλάδα και επενδύουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κλειδώνοντας τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Τα επιτελεία των δύο τραπεζών αυτές τις ημέρες διοργανώνουν αλλεπάλληλα road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, και όπως όλα δείχνουν έχουν εξασφαλίσει ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Οι δύο τράπεζες βγαίνουν και πάλι στις αγορές και τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι ιδιαιτέρως θετικά. «Πλέον σταμάτησαν να μας ρωτάνε για το σενάριο του grexit, αλλά ζητούν πληροφορίες για τα stress tests, τις επισφάλειες, τις προοπτικές κερδοφορίας μας», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στα road shows και συνεχίζει: «Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι επενδυτές με πιο μακροχρόνιο προφίλ, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν σε αναδυόμενες αγορές, θεωρούν ότι η Ελλάδα τους προσφέρει σήμερα την κατάλληλη ευκαιρία».

«Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές θεωρούν σημαντικό παράγοντα την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε πορεία ανάκαμψης, πορεία που είναι μονόδρομος», σημειώνει το ίδιο στέλεχος. Σε ό,τι αφορά τώρα τις κινήσεις των τραπεζών θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί road shows σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο και για την έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο προχωρεί η τράπεζα για ενίσχυση της ρευστότητάς της, όπως και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Πειραιώς καλύπτει τις ανάγκες των stress tests, θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και παράλληλα θα δημιουργήσει κεφαλαιακό απόθεμα.

Τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου, με τα οποία συναντήθηκε η αποστολή της Τράπεζας Πειραιώς, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην τράπεζα. Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και για μόνο μία ημέρα, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του ομολογιακού. Το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι το επιτόκιο με το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητά της η Πειραιώς.

«Ιδανική επένδυση»

Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Alpha Bank, ανώτερα στελέχη της οποίας ξεκινούν για road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, προκειμένου να ενημερώσουν τους θεσμικούς επενδυτές για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η αύξησή της είναι εγγυημένη, ενώ ιδιαίτερα μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ξένους προκειμένου να τοποθετηθούν στην Alpha, που τη θεωρούν «ιδανική επένδυση».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα stress tests η Alpha εμφανίζει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των συστημικών τραπεζών, στα 262 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και παράλληλα θα προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου (ύψους 940 εκατ. ευρώ).

Οσον αφορά τη διοικητική ομάδα της Eurobank, αν και έχει εξασφαλίσει τα 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που χρειάζεται σύμφωνα με τα stress tests, οι όποιες κινήσεις της θα λάβουν χώρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Οπως δήλωσε χθες στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρ. Μεγάλου: Η Eurobank βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς επενδυτές, «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην τράπεζα ως anchor investors».

Και σημείωσε ότι «αυτοί οι επενδυτές «επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον τους σε αυτό το στάδιο», για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, τονίζοντας ότι η τράπεζα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, για την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Εθνική-Το πλάνο ενίσχυσης

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο της capital plan, πριν από τις 15 Απριλίου.

Σε αυτό θα παρουσιάζει 12 κινήσεις, οι οποίες θα της επιτρέψουν να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των 2,183 δισ. ευρώ, που έδειξαν τα stress tests. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ έχει δηλώσει πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, η διοικητική ομάδα της ΕΤΕ θα έχει συναντήσεις στο Λονδίνο με τη Morgan Stanley την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σχετικά με τον τρόπο πρόσβασής της στις αγορές για ενίσχυση της ρευστότητάς της.

ethnos.gr/Εφη Καραγεώργου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook