Μπορεί οι Εμίρηδες του Κατάρ να προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας όταν έρχονται στην Ελλάδα, ωστόσο, στην ραγδαία ανάπτυξη του εμιράτου συμμετέχουν πολλοί συμπατριώτες μας που αποτελούν μία υπολογίσιμη και εξαιρετικά δημοφιλή κοινότητα στη χώρα.

Πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, πιλότοι, αεροσυνοδοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, υπεύθυνοι διοργάνωσης αθλητικών αγώνων από την Ελλάδα βρέθηκαν στο Κατάρ, όπου προετοιμάζουν τη χώρα για το Μουντιάλ το 2022, ενώ ανάμεσα στα βασικότερα έργα στα οποία συμμετέχουν Ελληνες είναι το μετρό της Ντόχα και η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το εμιράτο με το Ομάν, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Οπως αναφέρει ο 62χρονος μηχανικός Ματθαίος Λύγκιαρης, που μετακόμισε στο Κατάρ από το Ντουμπάι τον Δεκέμβριο του 2011, μιλώντας στην Καθημερινή: «Το σκηνικό θυμίζει λίγο την Ελλάδα πριν από τους Ολυμπιακούς. Πρόκειται για μια win – win σχέση, η Ελλάδα διψά για Καταρινούς επενδυτές και το Κατάρ χρειάζεται την τεχνογνωσία των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και την εμπειρία όσων εργάστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Καθημερινής, ακόμα και η βασιλική οικογένεια του Κατάρ οραματίζεται το εμιράτο να μετατραπεί σε Μέκκα του πολιτισμού.

Οσο για την οικογενειακή ζωή, στο Κατάρ οι Ελληνες εργαζόμενοι μετακομίζουν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οπως αναφέρει στην Καθημερινή η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του προγράμματος ελληνομάθειας, στο οποίο φέτος φοιτούν 100 μαθητές, κυρίως παιδιά Δημοτικού: «παλαιότερα οι Ελληνίδες σύζυγοι δίσταζαν να ακολουθήσουν σε ένα αραβικό κράτος. Μετακομίζουμε με την αγωνία πώς τα παιδιά θα προσαρμοστούν στα ξενόγλωσσα σχολεία. Βέβαια, συνήθως η νέα γενιά διαψεύδει πανηγυρικά τους φόβους μας».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook