YΠEPBAINOYN τα 46 εκατ. ευρώ οι επιβεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) Δ. Ελλάδας. Παράλληλα οι κατασκευαστές καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε απευθείας αναθέσεις έργων, κάνοντας λόγο για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Ειδικότερα ο υπεύθυνος συντονιστής του γραφείου Δ. Ελλάδας του ΣΑΤΕ Βασίλης Βλασταράς τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξη Tύπου για τα προβλήματα του κλάδου, ότι «οι εργοληπτικές επιχειρήσεις βιώνουν μια πρωτόγνωρη οικονομική δυσπραγία, καθώς ενώ δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα, το κράτος τούς ζητεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καταβάλλοντος τόσο τον ΦΠΑ όσο και τον φόρο εισοδήματος».

Τόνισε δε πως «ο ΟΣΚ οφείλει στις επιχειρήσεις 16,5 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα “Θησέας” οφείλονται πάνω από 10 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα πυρόπληκτων περιοχών οι οφειλές φτάνουν περίπου τα 5 εκατ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με μετριότατους υπολογισμούς, από τα προγράμματα ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και δημοτικούς πόρους οφείλονται πάνω από 15 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος επισήμανε πως «ζητείται η αποπληρωμή των εκτελεσθεισών εργασιών, αλλά και η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Το 2010 το πρόγραμμα μειώθηκε πέντε φορές, για να καλυφθούν ανάγκες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Πρέπει να διαχειριστούμε τη φτώχεια και τις δυσκολίες μας» επεσήμανε, ενώ όσον αφορά το ΕΣΠΑ τόνισε πως «καθυστερεί ενώ βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο απορροφητικότητας κάτι που συμβαίνει και στον “Θησέα”». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο, ο κ. Βλάχος είπε χαρακτηριστικά: «Βάζουμε εμπόδια στο fast track, φτιάχνοντας νομοσχέδιο slow track».

Στο θέμα των απευθείας αναθέσεων επικεντρώθηκε ο Σταύρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος των τεχνικών εταιριών της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα όμορων δήμων όπου αποτελούν πάγια τακτική.

«Δεν πρόκειται για απλή κατάτμηση αλλά για καταλήστευση του δημόσιου χρήματος. Αυτό ισχύει για όλους τους ΟΤΑ χωρίς εξαιρέσεις» είπε από την πλευρά του και ο γνωστός εργολάβος Αντώνης Ασκούνης, αναφερόμενος στις απευθείας αναθέσεις και πρόσθεσε: «Πάνε σε συγκεκριμένα άτομα, με απόλυτη αδιαφάνεια και παράλληλα δεν παράγεται έργο».

Εν κατακλείδι, οι εργολήπτες τόνισαν πως τα προβλήματα του κλάδου επικεντρώνονται στις οφειλές του Δημοσίου, στην ανεργία που βιώνουν οι εργολήπτες, οι μηχανικοί και το εργατοτεχνικό δυναμικό αλλά και στη δυσλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη γραφειοκρατία.

Εμπόδια στην ανάπτυξη δημιουργεί όπως είπαν και ο «Καλλικράτης», καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την αλλαγή αυτή.

express.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook