Συνήλθε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, 6-9 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου η Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η εν λόγω Σύναξη των Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 9 Μαρτίου, εορτή της Ορθοδοξίας, με Πατριαρχικό Συλλείτουργο.

\"\"
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεδρέυει της Συνάξεως

Η απόφαση, στην οποία κατέληξαν οι εργασίες της Συνάξεως, διαβάσθηκε κατά το Συλλείτουργο των Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων ,την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου διεξήχθησαν οι τριήμερες εργασίες της Συνάξεως.

\"\"
 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατά το διήμερο 4-5 Μαρτίου συνήλθε στο Πατριαρχείο, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, η Προπαρασκευαστική της Ιεράς Συνάξεως Επιτροπή, η οποία κατάρτισε το πρόγραμμα των εργασιών της Συνάξεως και το σχέδιο Μηνύματος των Προκαθημένων.

\"\"
 Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Μεσοχώρι (Ortaköy) στην Ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Στο βάθος η γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.

Συγκεκριμένα, στην Σύναξη συμμετείχαν, κατά την Εκκλησιαστική Τάξη:

1.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
2.Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος
3.Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος
4.Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
5.Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος
6.Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ
7.Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος
8.Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας
9.Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
10.Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος
11.Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, και
12.Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

\"\"
Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας ευλογούν τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχικού Μεγάρου

Δεν μπόρεσε να παραστεί ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, ο οποίος επεκαλέσθη λόγους υγείας και εκπροσωπήθηκε από δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σημειωτέον ότι, ένεκα της εκρύθμου καταστάσεως στην Συρία, όπου είναι η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας (στη Δαμασκό), ο Πατριάρχης Ιωάννης διαμένει στη Βηρυττό (Λίβανο).

Στο μήνυμά τους οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών:

-Εκφράζουν συμπάθεια για το μαρτύριο και θαυμασμό για την μαρτυρία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης. Συμπάσχουν με όλα τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία και καταδικάζουν κάθε μορφή τρομοκρατίας και θρησκευτικής ύβρεως.
\"\"
-Προσεύχονται υπέρ της διεξαγωγής ειρηνικών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.

-Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την δικαιοσύνη και την ειρήνη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από όπου απουσιάζουν αξίες, όπως η αξιοπρέπεια του προσώπου, η αδελφική αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη. Τα αίτια της κρίσης δεν είναι αμιγώς οικονομικά. Είναι και πνευματικής και ηθικής φύσεως.

-Συνεπεία του εγωϊσμού και της καταχρήσεως της εξουσίας, πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου. Πολλοί παραμένουν αδιάφοροι για την φτώχεια, την οδύνη και την βία, που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

-Εκφράζουν την ανησυχία τους για τις τάσεις απαξιώσεως και διαβρώσεως των αρχών της πίστεως, της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου, του θεσμού του γάμου και του δώρου της δημιουργίας.

-Υπογραμμίζουν την αναμφισβήτητη ιερότητα της ανθρώπινης ζωής από της συλλήψεως μέχρι του φυσικού θανάτου. Αναγνωρίζουν τον γάμο ως ένωση ανδρός και γυναικός.

\"\"

-Διακηρύσσουν ως αποστολή των την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως οικονόμων και όχι ως κατόχων αυτού.

-Επαναβεβαιώνουν ότι είναι υποχρέωση «να διαλεγόμεθα προς τον άλλον, μετά των άλλων ανθρώπων, μετά των άλλων πολιτισμών, όπως και μετά των άλλων Χριστιανών και των ανθρώπων άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων». Ο διάλογος τυγχάνει πάντοτε καλύτερος της συγκρούσεως. Η αποχώρηση και η απομόνωση ουδέποτε αποτελούν επιλογή.

Από τον Σεπτέμβριο 2014, Ειδική Διορθόδοξη Επιτροπή θα αρχίσει το έργο της προπαρασκευαστικής εργασίας της Συνόδου. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του έτους 2015. Θα διεξαχθεί Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη κατά το α’ ήμισυ του 2015. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα συγκληθεί υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κωνσταντινούπολη το 2016,εκτός απροόπτου.

Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν υπέγραψε τις αποφάσεις και το μήνυμα της Σύναξης, διότι, την ύστατη στιγμή, έθεσε το θέμα της διαφοράς με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία στο Κατάρ, θέμα που δεν εξετάσθηκε από την Σύναξη των Προκαθημένων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αδελφικά από τα δύο Πατριαρχεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος πρότεινε να φιλοξενήσει στην Κύπρο συνάντηση των Πατριαρχών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων με την παρουσία και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, για την επίλυση της διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, στο σύνολο ενός υπολογιζομένου περί τα 2.035.000 πληθυσμού του Κατάρ, το 13,8% είναι Χριστιανοί. Εξ’ αυτών ένα σημαντικό ποσοστό είναι Ορθόδοξοι. Πρόκειται περί Ινδών και Αράβων (Σύρων, Παλαιστινίων, Αιγυπτίων) μεταναστών και όχι γηγενών κατοίκων.

Τον θεσμό των Συνάξεων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών εγκαινίασε ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αμέσως μετά την εκλογή του το 1991, προκειμένου να προβληθεί η ενότης της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας και να επιτευχθεί ο συντονισμός των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών επί συγχρόνων θεμάτων αμέσου επικαιρότητος.

Παρόμοιες Συνάξεις Προκαθημένων συνεκλήθησαν:

α. το 1992 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης,
β. τον Σεπτέμβριο 1995 στην Πάτμο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1900 ετών από της συγγραφής της Αποκαλύψεως του Ιωάννου,
γ. 30 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου 1998 στην Σόφια (Βουλγαρία),
δ. τον Ιανουάριο 2000 στα Ιεροσόλυμα με την ευκαιρία των εορτασμών για την συμπλήρωση 2000 ετών από της γεννήσεως του Ιησού Χριστού, και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους στην Κωνσταντινούπολη και στη Νίκαια (İznik) της Βιθυνίας με την ευκαιρία της λήξεως αυτών των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων,
ε. τον Μάϊο 2005 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης,
στ. τον Οκτώβριο 2008 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εορτασμών του έτους Αποστόλου Παύλου, και
ζ. 1-3 Σεπτεμβρίου 2011 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης με κύριο θέμα την εξέταση της καταστάσεως στην Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων, η Σύναξη αυτή υπογράμμισε την ανάγκη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να σέβονται και τηρούν με αυστηρότητα τα γεωγραφικά όρια της δικαιοδοσίας των, όπως αυτά καθορίσθηκαν από τους Ιερούς Κανόνες και τους Ιδρυτικούς Τόμους αυτών.

Του Δρ. Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου

φωτογραφίες Ν.Μαγγίνα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook